Teška vremena

Francuska produžuje mjere karantene do 11. svibnja

"Kroz sljedeća četiri tjedna, pravila se moraju poštivati", istaknuo je.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2020. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak u obraćanju naciji da se u zemlji mjere karantene produžuju do 11. svibnja, dodajući da napredak postoji ali da borba još nije dobivena.

"Najstroža karantena nastavit će se do 11. svibnja", rekao je Macron u televizijskom obraćanju posvećenom koronakrizi.

"Ponedjeljak 11. svibnja bit će moguć samo ako se nastavimo ponašati građanski, odgovorno, poštivati pravila te ako se širenje virusa nastavi usporavati", dodao je.

"Kroz sljedeća četiri tjedna, pravila se moraju poštivati", istaknuo je.

Stroga pravila o socijalnom distanciranju - uključivo pravilo o tome da se dnevno može izvan doma provesti maksimalno sat vremena i to ne dalje od 1 kilometra od kuće - na snazi su od 17. ožujka i dosad su već jednom produžena.

Nakon 11. svibnja, rekao je Macron, borba protiv virusa ući će u novu fazu, i tada bi moglo doći do postupnog otvaranja vrtića i obrazovanih institucija.

Napredak postoji, ali borba nije dobivena, kazao je. "Epidemija počinje usporavati. Rezultati postoje", naglasio je. "Hvala vam za vaše napore, svaki dan napredujemo".

Do 11. svibnja, dodao je, Francuska će moći testirati svakog građanina koji bude pokazivao znakove covida-19.

Macron je također kazao da zemlja prolazi kroz "teška vremena" priznajući da Francuska "očito nije bila dovoljno pripremljena" na krizu s koronavirusom, koja je otkrila nedostatke.

Naglasio je i da će granice Francuske s neeuropskim zemljama "ostati zatvorene do daljnjega".

Kopirati
Drag cursor here to close