Kontrole

Francuska će vršiti granične provjere kako bi spriječila skijaška putovanja

Tijekom prvog vala infekcija prošle sezone, neki su skijaški centri postali leglo koronavirusa, ubrzavajući njegovo širenje Europom.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2020. u 10:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska će izvršiti nasumične granične provjere kako bi spriječila ljude da se zaraze Covid-19 prelaskom u zemlje u kojima skijališta ostaju otvorena, rekao je u srijedu premijer Jean Castex.

Mjere kontrole, nakon zatvaranje francuskih odmarališta koja se žale na nejednake uvjete, primijenit će se na francuske granice sa Švicarskom i Španjolskom, gdje se očekuje da će skijaške staze biti otvorene tijekom blagdana, prenosi AFP.

''Cilj je izbjeći da se francuski građani zaraze. To će biti učinjeno postavljanjem slučajnih provjera na granicama'', rekao je Castex za BFM TV, ponovivši francusku odluku da skijaške žičare ostanu zatvorene na Božić.

Njemačka i Italija dijele stav Francuske, dok Austrija kao i Španjolska i Švicarska planiraju otvaranje svojih skijališta, te ovo pitanje podijelilo europske susjede.
Castex je nagovijestio da još uvijek ima prostora za dogovor.

"Postavit ćemo ... karantenu, što znači da ćemo nastaviti s nasumičnim provjerama na granicama i mogućnošću da vlasti nalože sedmodnevnu karantenu", rekao je francuski premijer.

"Ali diplomatija je još uvijek u igri, kocka nije bačena u potpunosti (na temelju europskog sporazuma o skijanju)", dodao je Castex.

Tijekom prvog vala infekcija prošle sezone, neki su skijaški centri postali leglo koronavirusa, ubrzavajući njegovo širenje Europom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close