Nakon Hrvatske ...

Francuska će Srbiji prodati 12 novih Rafala

Prema izvješću američke novinske agencije AP, kupnja Srbije 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, predstavljao bi "preokret u tradicionalnom izvoru opskrbe vojne opreme" pri tome misleći na Rusiju.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2024. u 22:57 | M.Š. | Bljesak.info
Rafali dolaze u Srbiju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tijekom posjeta Parizu iznio je očekivanje da će u naredna dva mjeseca biti potpisan ugovor o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafale.

Detalji financijske transakcije još uvijek nisu javno objavljeni, no procjenjuje se da bi posao mogao iznositi oko 3.2 milijarde eura.

Pročitajte još

Tijekom posjeta Vučića Parizu, potpisan je bilateralni memorandum o suradnji između srpske i francuske elektroprivrede, koji otvara mogućnosti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji i energetsku tranziciju.

Razgovori predsjednika Vučića i predsjednika Macrona dotaknuli su se i teme vojnotehničke suradnje, kao i dijaloga s Kosovom.

Prema izvješću američke novinske agencije AP, kupnja Srbije 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, predstavljalo bi "preokret u tradicionalnom izvoru opskrbe vojne opreme".

AP navodi da Srbija razmatra kupnju novih zrakoplova već duže od dvije godine, posebno nakon što je Hrvatska nabavila 12 rabljenih letjelica istog tipa za oko milijardu eura.

"Nagli porast naoružavanja srpske vojske izaziva zabrinutost nekih od njezinih susjeda, posebice nakon traumatičnih događaja tijekom raspada Jugoslavije u 1990-ima", ističe AP, podsjećajući da je Srbija kandidatkinja za članstvo u EU, dok većina njenih susjednih država članice NATO saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close