Panika se širi Europom

Francuska blokirala putnike u autobusu iz Milana

Vijesti / Svijet | 24. 02. 2020. u 17:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je u ponedjeljak blokirala putnike u autobusu koji je putovao iz italijanskog grada Milana u Lyon zbog zabrinutosti da bi jedna talijanska putnica mogla biti zaražena korona virusom, priopćile su lokalne zdravstvene vlasti.

Policija je postavila sigurnosni kordon oko autobusa i premjestila putnike u područje autobuske stanice Lyon Perrache da ne bi dolazili u kontakt s ostalim putnicima. Putnica koja je pokazivala simptome slične gripi prebačena je u bolnicu, prenio je Reuters.

Italija se bori protiv najveće epidemije korona virusa u Europi, a žarište epidemije se nalazi u talijanskim regijama Lombardija i Veneta.

Francuska vlada u ponedeljak je također izdala smjernice poručivši roditeljima čija su djeca posjetila Kinu, Hong Kong, Singapur ili talijansku regiju Lombardiju ili koji su tijekom praznika stupili u kontakt s ljudima iz tih mjesta da bi svoju djecu trebali držati kod kuće.

U Italiji je prijavljeno više od 200 slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći broj zaraženih izvan Azije.

Potvrđeni slučajevi u Italiji su porasli s tri u petak na preko 200 tijekom vikenda, javio je CNN.

U Italiji je umrlo najmanje sedam osoba, kazao je lokalni dužnosnik Angelo Borrelli na konferenciji za tisak u ponedjeljak.

Najveći broj slučajeva je sjevernoj regiji Lombardiji, gdje je 167 osoba zaraženo korona virusom. Borrelli je kazao da se jedna osoba oporavila, a 91 osoba se nalazi u izolaciji u vlastitim domovima.

Dužnosnici još nisu ušli u trag osobi koja je počela da širi virus u zemlji.

''Još uvijek nismo identificirali nultog pacijenta tako da je teško prognozirati nova širenja virusa'', kazao je Borrelli na prijašnjoj konferenciji za novinare.

Stroge izvanredne mjere su implementirane tijekom vikenda uključujući i zabranu javnih događanja u najmanje deset općina nakon što je potvrđen porast broja zaraženih u regijama Lombardija i Veneto.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza najavio je stroga ograničenja u pogođenim regijama, koja uključuju zatvaranje javnih zgrada, ograničen javni prijevoz, nadzor i karantin pojedinaca za koje se smatra da su bili izloženi virusu.

Većina zaraženih korona virusom su u kopnenom dijelu Kine, a dosad ima više od 79.000 slučajeva zaraze. Najveći broj zaraženih izvan Kine je u Japanu gdje je potvrđeno više od 840 slučajeva i u Južnoj Koreji 833.

Kopirati
Drag cursor here to close