Trumpova fotografija

Fotografija ''koja će biti popularnija od slike Mona Lise''

Bivši američki predsjednik Donald Trump predao se u četvrtak vlastima okruga Fulton u Georgiji nakon optužbe da je planirao poništiti rezultate predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi 2020., prenosi Anadolu.
Vijesti / Svijet | 25. 08. 2023. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Donald Trump

Snimka koju su vlasti Georgije objavile u četvrtak, a koja prikazuje namrgođenog Trumpa u zatvoru u Atlanti samo nekoliko minuta nakon što je uhićen pod optužnicom s više od 10 točaka kaznenih djela, mogla bi postati najpoznatija od svih koju su širom svijeta podijelili njegovi pristaše i protivnici.

Poslovni čovjek i bivša slavna zvijezda realityja koji je postao političar pridružio se redovima gangstera Ala Caponea, pjevača Franka Sinatre i drugih Amerikanaca visokog profila koji su pozirali za zatvorske fotografije.

Trump je također stavio fotografiju na web stranicu svoje kampanje uz poziv za donacije, tvrdeći da je uhićen iako nije počinio nikakav zločin.

"Želimo to staviti na majicu kratkih rukava. Proći će u cijelom svijetu. Bit će popularnija slika od Mona Lise", rekla je Laura Loomer (30), republikanska bivša kandidatkinja za Kongres koja se družila s drugim Trumpovim pristašama izvan zatvora u četvrtak ujutro.

Donalda Trumpa fotografirali su nebrojeno puta tijekom desetljeća, od njegovih prvih dana kao nekretninskog mogula preko sudjelovanja u reality TV programu do njegove burne četiri godine u Bijeloj kući, ali njegova snimka iz zatvora u Georgiji ući će u povijest kao prva takva fotografija nekog američkog predsjednika.

Pušten uz kauciju

Bivši američki predsjednik Donald Trump predao se u četvrtak vlastima okruga Fulton u Georgiji nakon optužbe da je planirao poništiti rezultate predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi 2020., prenosi Anadolu.

Trump je pušten uz kauciju od 200.000 dolara skoro 20 minuta nakon što je primljen u zatvor okruga Fulton, gdje je dao otiske prstiju i bio fotografiran, čime je postao prvi američki predsjednik u povijesti koji je to učinio.

Napominjući da je to bio "veoma tužan dan za Ameriku", rekao je novinarima na aerodromu u Atlanti da je njegovo uhićenje primjer "miješanja u izbore".

"Ono što se ovdje dogodilo je izvrdavanje pravde. Nismo učinili ništa loše. Nisam učinio ništa loše, a svi znaju da nikada nisam imao takvu podršku. Imamo svako pravo, svako pravo da osporimo izbore za koje mislimo da su nepošteni", rekao je Trump prije ukrcavanja u avion.

Trump se suočava s 13 točaka krivičnih djela u slučaju Georgije, uključujući reketiranje, za pritisak na državne službenike da ponište njegov izborni poraz i postavljanje nelegitimne liste birača kako bi se potkopala formalna kongresna potvrda pobjede Joea Bidena.

Trump se, kao i 18 drugih osoba koje je optužila okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis ranije ovog mjeseca, suočio s rokom da se do petka preda ili da mu bude uručen nalog za uhićenje.

Optuženi za zavjeru

Bivši Trumpovi advokati Rudy Giuliani i Sidney Powell predali su se u srijedu.

Svi su optuženi da su bili dio zavjere koja je pokušavala nezakonito manipulisati izbornim rezultatima Georgije i drugih država s namjerom da zadrže Trumpa na vlasti.

Trump je sada četiri puta optužen na državnim i saveznim sudovima otkako je napustio funkciju. Optužbe se kreću od isplata novca glumici filmova za odrasle, pokušaja da se ponište rezultati nacionalnih izbora, nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata i napora da se spriječi istražiteljima da obave svoje dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close