Solidarnost

FOTO | Skupovi podrške Palestini diljem svijeta - ''Zaustavite genocid''

Okupljeni su nosili transparente poput "Slobodna Palestina", "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" i "Zaustavite genocid u Gazi".
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2023. u 16:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine prosvjednika okupilo se u nedjelju na Starogradskom trgu u poljskoj prijestolnici Varšavi u znak solidarnosti s palestinskim narodom i kako bi osudili izraelske napade na Gazu.

Prosvjednici različitog porijekla i kultura okupili su se u centru Varšave uprkos kišnom vremenu, kako bi izrazili podršku Palestini.

Podigli su glas protiv nasilja nad palestinskim narodom i pozvali na brzo rješavanje krize.

Okupljeni su nosili transparente poput "Slobodna Palestina", "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" i "Zaustavite genocid u Gazi".

Prosvjed podrške u Ateni

I u glavnom gradu Grčke Atini održan je skup podrške Palestini.

Na Sintagma trgu u centru grčke prijestolnice održan je koncert podrške Palestini i palestinskom narodu, a okupljeni su potom marširali i održani prosvjedni skup ispred zgrade izraelskog veleposlanstva u Grčkoj.

''Sloboda Palestini'', sloga je koji su uzvikivali okupljeni.

Foto: Anadolija / Skup podrške Palestini održan u centru Atine

Okupljeni na skupu su također poručili da grčke vlasti ne pružaju dovoljno podrške Palestini.

Eleni Toli, koja je prisustvovala skupu, rekla je za Anadolu da je tu da bi poslala poruku podrške Palestincima.

''Ovdje smo da podržimo prava Palestine i pravo njenog naroda da uspostave vlastitu državu i žive u miru i da prosvjedujemo protiv izraelske politike koja ubija nevinu djecu i žene'', rekla je Toli.

Tirana uz Palestinu

U glavnom gradu Albanije Tirani u nedjelju je ponovo održan skup podrške Palestini, na kojem su okupljeni osudili napade Izraela na Gazu i pozvali na prekid vatre.

Skup pod motom "Stop genocidu u Gazi" organiziran je na glavnom Trgu Skenderbeg u Tirani na poziv aktivista i pojedinih organizacija civilnog društva, a prisustvovao mu je veliki broj građana.

Prisutni su na skupu mahali palestinskim, albanskim i turskim zastavama, te držali transparente na kojima je pisalo "Zaustavite bombardiranje u Gazi", "Zaustavite ratne zločine Izraela u Gazi", "Slobodna Palestina, okončajte izraelsku okupaciju", "Zaustavite opsadu Gaze", "Stop antisemitizmu-Stop islamofobiji" i "Stop ubijanju djece".

Foto: Anadolija / U Tirani ponovo održan skup podrške Palestini, policija spriječila marširanje 

Na ovom skupu je upućen poziv na "zaustavljanje rata, zaustavljanje masakra, genocida i etničkog čišćenja nad palestinskim narodom u Gazi".

Organizatori su planirali marširati Bulevarom Deshmoret e Kombit glavnom prometnicom, prema Trgu Majke Tereze, ali im policijske snage to nisu dozvolile. Organizatori tvrde da su ih u tome spriječili "bez navođenja konkretnih razloga iako su dozvolu dobili".

Sličan skup u Albaniji održan je i u listopadu ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close