Florida je naredila ponovno brojanje glasova na izborima

Rezultati tog novog prebrojavanja koje je, na temelju važećih zakona, naredio državni tajnik Floride Ken Detzner, poslat će se vlastima Floride najkasnije do 15.00 sati u četvrtak
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL / Glasovanje

Florida je u subotu naredila ponovno strojno brojanje glasova na izborima za guvernera i za senatora te savezne države, pošto se razlika između glavnih kandidata na tim izborima smanjila na nekoliko tisuća glasova.

Zakon Floride zahtijeva strojno ponovno prebrojavanje ako je razlika u utrci između kandidata unutar 0.5 posto glasova.

Rezultati tog novog prebrojavanja koje je, na temelju važećih zakona, naredio državni tajnik Floride Ken Detzner, poslat će se vlastima Floride najkasnije do 15.00 sati po mjesnom vremenu (21.00 sat po srednjoeuropskom) u četvrtak, piše Hina.

Na izborima za guvernera neslužbeni rezultati objavljeni u subotu pokazuju da republikanac Ron DeSantis, kojeg podupire Donald Trump, pobjeđuje demokratskog kandidata Andrewa Gilluma, novo lice oporbene stranke jako prisutno u medijima, sa samo 33.684 glasova više od 8,2 milijuna listića, ili 0,41 posto.

Utrka demokratskog senatora Billa Nelsona i njegova republikanskog suparnika Ricka Scotta, aktualnog guvernera Floride, bila je još izjednačenija: Scott ima 12.562 glasova više, što je margina od 0,15 postotnih bodova, 50,07 posto naspram 49,92 posto.

Od utorka navečer ozračje je veoma napeto na Floridi, državi gdje takva prebrojavanja nisu rijetkost.

Predsjednik Donald Trump je optužio demokratske izborne dužnosnike u floridskim okruzima Broward i Palm Beach za korupciju.

"Nastoje UKRASTI dva velika izbora na Floridi. Pozorno pratimo!", napisao je Trump na Twitteru u subotu tijekom posjeta Francuskoj.

Scott je u četvrtak tužio demokratske izborne dužnosnike u okruzima Palm Beachu i Browardu za kršenje floridskog izbornog zakona, a sudac je presudio u oba slučaja u njegovu korist.

Neki stručnjaci misle da je velik broj birača koji glasuju dopisnim putem pridonio tome da se zaguši izborna mašinerija na ovim izborima.

Nezaboravna će u tom smislu biti povijesna zbrka na američkim predsjedničkim izborima 2000.

Ta ista Florida je tada zaokupila pozornost svih svjetskih medija kada je između republikanca Georgea W. Busha i demokrata Ala Gorea razlika bila tek nekoliko stotina glasova.

Proces je na kraju završio na Vrhovnom sudu SAD-a. Republikanac je pobijedio demokrata na Floridi s 537 glasova više i tako postao američki predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close