Pooštravanje mjera

Finska zatvara četiri granična prijelaza zbog prelaska migranata iz Rusije

Premijer Petteri Orpo rekao je novinarima da vlasti djeluju brzo kako bi osigurale da situacija na granici ne eskalira.
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2023. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska će u petak navečer zatvoriti polovicu svojih graničnih prijelaza s Rusijom optužujući Moskvu da ohrabruje migrante bez dokumenata da krenu prema graničnim prijelazima i zatraže azil.

Govoreći na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Finske Mari Rantanen rekao je da će četiri granična prijelaza ostati zatvorena do 18. veljače, dok su zahtjevi za azil centralizirani na druge dvije lokacije.

Migranti su posljednjih dana pristizali u sve većem broju, a Granična straža kaže da su većina njih Sirijci, Turci i Somalijci i da su mnogi od njih stigli na potpuno novim biciklima.

Rantanen je rekao da su migranti bili mladi i zdravi ljudi koji su već imali boravišnu dozvolu koja im omogućava da budu u Rusiji. Rekla je da ih tjeraju u Finsku.

Premijer Petteri Orpo rekao je novinarima da vlasti djeluju brzo kako bi osigurale da situacija na granici ne eskalira, opisujući nedavni priliv više od 280 tražilaca azila kao pomognut, ohrabren i organiziran.

Ministri kažu da bi zatvaranje graničnih prijelaza trebalo zaustaviti ilegalni ulazak u Finsku, ali je vlada spremna poduzeti još jače mjere ako bude potrebno.

Finski ministar obrane opisao je povećan broj migranata kao taktiku "hibridnog ratovanja" iz Rusije, dok je predsjednik Sauli Niinistö u državnoj posjeti Njemačkoj opisao ruske akcije kao "zlonamjernost" kao odgovor na ulazak Finske u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close