NATO

Finska neće čekati Švedsku

Danas će 200 zastupnika finskog parlamenta održati konačnu raspravu o nacrtu zakona za pridruživanje NATO-u, a glasanje će se održati najkasnije do srijede.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska danas u svom parlamentu vodi završnu raspravu o pridruživanju NATO-u i unaprijed će glasati kako bi u taj vojni savez ušla čim prije, odlučivši da neće čekati na prethodnu potvrdu Turske i Mađarske, ali ni izbore u svojoj zemlji početkom travnja.

Vladu premijerke Sanne Marin 2. travnja čekaju izbori te Helsinki želi izbjeći bilo kakav politički vakuum kako bi se ukrcao na vlak za NATO čim Ankara i Budimpešta ratificiraju njegov zahtjev za članstvo u matičnim parlamentima.

To znači da, kako piše Index.hr, možda neće čekati susjednu Švedsku, također kandidatkinju za NATO, koja se trenutno suočava s vetom Turske.

Danas će 200 zastupnika finskog parlamenta održati konačnu raspravu o nacrtu zakona za pridruživanje NATO-u, a glasanje će se održati najkasnije do srijede. Njihova se rasprava poklapa s dolaskom glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u Finsku. On će se sastati s čelnicima te nordijske zemlje s 5.5 milijuna stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close