Nakon invazije

Finska donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini

Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2022. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija.

"Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku povijesna odluka", rekla je premijerka Sanna Marin na tiskovnoj konferenciji. Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.

I Italija će poslati Ukrajini vojnu opremu, priopćila je u ponedjeljak vlada Marija Draghija, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme, prenosi Hina.

Talijanska vlada je sjednici odlučila "poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu" na temelju "odluke o žurnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize", navodi vlada.

Zasad se ništa ne zna o vrsti i o vrijednosti opreme koja će se poslati.

Talijanska odluka o slanju vojne pomoći Ukrajini dolazi nakon slične odluke Sjedinjenih Država, Europske unije i niza drugih europskih zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska.

Italija je u nedjelju uplatila 110 milijuna eura pomoći ukrajinskoj vladi, "što je konkretan znak solidarnosti i potpore", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Ministar je u obrazloženju te odluke rekao da je "Ukrajina pod opsadom a da nije ništa skrivila i ruska vlada ju napada neprekidno je bombardirajući".

"Mir je cilj na kojemu svi svakodnevno radimo i na rusko oružje ćemo odgovoriti sankcijama", dodao je. "Europska unija i svi saveznici moraju se ujediniti i dalje biti jedinstveni".

Kopirati
Drag cursor here to close