Kritika Moskvi, ali..

Fabius: EU ne bi trebala počinjati rat s Rusijom

Vijesti / Svijet | 10. 05. 2014. u 07:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kritizirao je stav Moskve o Ukrajini, ali je istakao da EU ne bi trebala počinjati rat s Rusijom.

"Ne možemo prihvatiti rusko pripajanje Krima ili kontrolu ili invaziju Ukrajine. Sa druge strane, ne bismo trebali ratovati s Rusijom. Između toga postoje diplomacija i sankcije kao sredstvo pritiska", rekao je Fabijus za "Washington post".

Prema njegovim riječima, predsjednički izbori u Ukrajini su neophodni, jer Kijev nema legitimnog vođu.

"Ako Rusija preduzme mjere usmjerene protiv tih izbora onda trebamo pojačati sankcije, u suprotnom za tim neće biti potrebe", istakao je Fabius, govoreći o mogućim dodatnim sankcijama protiv Moskve, prenosi "Glas Rusije".

Na pitanje o europskoj ovisnosti od ruskog gasa Fabijus je odgovorio da bi u tom smislu "pomoć Irana mogla biti efikasna".

Govoreći o ugovoru Rusije i Francuske iz 2011. godine vrijednom 1,2 milijardi eura o izgradnji i isporuci dva nosača helikoptera klase "mistral" za rusku mornaricu, on je naveo da će vlada odluku o tome donijeti u listopadu.

Brodovi su namijenjeni ruskoj Pacifičkoj floti i mogu  ponijeti po 16 helikoptera, četiri amfibijska vozila, 70 oklopnih vozila i 450 vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close