Operacija Irini

Europska unija pokreće novu vojnu misiju u Mediteranu

Europska unija će u travnju uspostaviti novu mediteransku mornaričku i zračnu misiju kako bi zaustavila dopremanje oružja za zaraćene frakcije u Libiji
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2020. u 17:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će u travnju uspostaviti novu mediteransku mornaričku i zračnu misiju kako bi zaustavila dopremanje oružja za zaraćene frakcije u Libiji, rekli su u četvrtak diplomate iz Europske unije, a Grčka je pristala prihvatiti sve migrante spašene na moru.

Odluka, čije je donošenje odgađano zbog neslaganja oko pitanja migranata, praćena je upozorenjima šefa EU za vanjske poslove Josepa Borrela da će EU riskirati da postane irelevantna ako ne uspije djelovati, potencijalno ostavljajući sudbinu Libije Turskoj i Rusiji, prenio je Reuters.

''Grčka je dozvolila iskrcavanje spašenih migranata u svojim lukama'', rekao je dužnosnik iz EU koji je uključen u pregovore, dodajući da su se druge vlade EU složile da pomognu u pokrivanju lučkih troškova dovođenja spašenih migranata na obalu kako bi se izbjegao veći financijski pritisak na Atenu.

Nova misija, nazvana Irini, zamijenit će trenutnu vojnu misiju EU-a, poznatu pod nazivom Operacija Sophia, koja je prestala slati vojne brodove prije godinu dana nakon što je Italija, suočena s antiimigrantskim kritikama, izjavila kako više neće dozvoljavati ulaz migrantima spašenim na moru.

Svake godine na stotine tisuća migranata iz Sjeverne Afrike pokušava preći u Europu, a na tisuće umiru na moru. Brodovi EU su vezani međunarodnim zakonima da spase one u nevolji.

Kopirati
Drag cursor here to close