Manaro

Evakuacije: Oživjela tri vulkana!

Vijesti / Svijet | 28. 09. 2017. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti države Vanuatu su naredile potpunu evakuaciju otoka Ambae uslijed pojačane aktivnosti vulkana Manaro, prenijeli su lokalni mediji.

Manaro je tijekom prošlog vikenda počeo izbacivati pepeo, nakon čega su vlasti izvršile evakuaciju 6.000 ljudi, koji su tijekom ovog tjedna premješteni u skloništa na otok.

Očekuje se da će svih 11.000 stanovnika biti evakuirano s otoka do sljedećeg petka, 6. listopada.

Vlasti su tijekom vikenda upozorile na "leteće kamenje i vulkanski plin", kao i na kiselu kišu i rasipanje vulkanskog pepela.

Direktor Agencije za upravljanje u slučaju prirodnih katastrofa Shadrack Welegtabit rekao je da će uslijed vulkanske aktivnosti izdati upozorenje najvišeg stupnja i da se očekuje totalna erupcija vulkana, prenosi BBC.

Proradio vulkan na Baliju

Radio Novog Zelanda je prenio da će stanovništvo najvjerojatnije biti prebačeno na susjedni otok Pentecost.

Istodobno, broj evakuiranih osoba u egzodusu zbog opasnosti od erupcije vulkana Agung na sjeveroistoku indonežanskog otoka Balija iznosi oko 122.500, kazao je u četvrtak Nyoman Parwata, dužnosnik Državne agencije za upravljanje katastrofama.

Iz ove agencije su kazali da je nadzorni centar do srijede zabilježio više od 800 zemljotresa, te da je iznad kratera viđen dim visine 50 metara, izvještava Associated Press.

Ovaj vulkan je posljednji put eruptirao 1963. godine, pri čemu je poginulo više od 1.100 osoba.

Povećana je aktivnost vulkana Popocatepetl u središnjem Meksiku, uključujući podrhtavanje praćeno izbacivanjem užarenih stijena, zabilježena je pred zoru u srijedu.

Iz Državnog centra za sprječavanje katastrofa (Cenapred) su kazali da su zabilježili povećanu aktivnost u 3:42 sati po lokalnom vremenu, izvještava Xinhua.

Evakuacija zbog vulkana u Meksiku

Komadi usijanih stijena su izbačeni iz kratera i prešli između 600 i tisuću metara niz padine vulkana, navodi se u saopćenju Cenapreda.

Popocatepetl je također izbacivao pepeo od jedan do 1,5 kilometara u visinu, u sjeverozapadnom smjeru.

Zabilježeno je umjereno padanje pepela u Ecatzingu, saveznoj državi Meksiko dodali su iz ove agencije, pozivajući stanovnike da se drže podalje od kratera i okolnog područja.

Samo četiri dana nakon razornog zemljotresa jačine 7,1 stupnja po Richteru koji je pogodio središnji Meksiko, 19. rujna, zabilježene su dvije erupcije pare i plina iz ovog vulkana.

Međutim, dužnosnici tvrde da nije bilo značajnog porasta u vulkanskoj aktivnosti u vezi s ovim potresom.

''Aktivnosti u vulkanu nisu direktno povezane sa zemljotresom magnitude 7,1 stupnja'', navodi se u priopćenju Cenapreda.

Kopirati
Drag cursor here to close