Potpomognuto umiranje

Eutanazija legalna u Novom Zelandu

Eutanaziju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2021. u 12:21 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od nedjelje je na Novom Zelandu eutanazija postala legalna, godinu dana nakon što je 65 posto glasača glasalo za zakon koji ozakonjuje potpomognuto umiranje, prenosi Hina.

U listopadu 2020. dvije trećine građana koji si izašli na referendum glasalo je za zakon koji terminalno bolesnim osobama omogućuje da zatraže potpomognuto umiranje.

Eutanaziju će moći zatražiti svaka terminalno bolesna osoba kojoj je ostalo manje od šest mjeseci života. Liječnici se moraju pobrinuti da je pacijent dobro informiran te da su zadovoljeni svi drugi zakonski kriteriji.

Stranka ACT, koja je podnijela prijedlog zakona parlamentu, priopćila je da zakon omogućuje izbor, kontrolu i milosrđe onima koji pate.

''Od danas imamo humanije i milosrdnije društvo'', rekla je zamjenica predsjednika stranke Brooke van Velden.

No, kritičari zakona se pribojavaju da bi se potpomognuto umiranje moglo zlorabiti za smanjivanje troškova zdravstvene skrbi i dodatno pogoršati pitanje diskriminacije Maora i ostalih pacifičkih zajednica.

Ministarstvo zdravstva procjenjuje da bi eutanaziju godišnje moglo zatražiti do 950 ljudi te da bi za do 350 njih zahtjev mogao biti odobren.

Kopirati
Drag cursor here to close