Konačna odluka

Europski parlament od studenog ne priznaje Lukašenka kao predsjednika

''Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. studenog, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države'', navodi parlament u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2020. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ne bi trebao biti priznat kao predsjednik države od studenog kada mu istekne mandat, priopćio je u četvrtak Europski parlament, pozivajući Europsku uniju da mu uvede ekonomske sankcije.

Izražavajući većinsku podršku prodemokratskim demonstrantima u Bjelorusiji, europski zastupnici glasovali su s 574 naprema 37 glasova, uz 82-oje suzdržanih, u korist odbacivanja službenih rezultata s predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza za koje Zapad tvrdi da su namješteni.

''EU je potreban novi pristup Bjelolrusiji, koji uključuje poništenje svake suradnje s Lukašenkovim režimom'', izjavio je Petras Austrevicius, litvanski centristički europski zastupnik koji predvodi napore vršenja pritiska na vodeće bjeloruske dužnosnike.

Iako glasovanje Europskog parlamenta nije zakonski obavezujuće, ono nosi političku težinu i može utjecati na ulaganja EU u Bjelorusiju ili na odobravanje financijske podrške.

''Kada istekne mandat autoritarnom čelniku Aleksandru Lukašenku 5. studenog, parlament ga više neće priznavati kao predsjednika države'', navodi parlament u priopćenju.

Masovni prosvjedi od izbora u kolovozu predstavljali su do sada najveću prijetnju Lukašenku i njegovim pokušajima da produži svoju 26-godišnju vladavinu, iako vlade država članica EU tek treba da reaguju uvođenjem sankcija.

Ruska podrška postala je ključna za Lukašenkov opstanak kao predsjednika, a Kremlj je optužio Zapad da podstiče revoluciju u toj zemlji, prenosi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close