Klimatske promijene

Europske zemlje suočene s izazovom saniranja štete od poplava

Toplotni valovi uzrokuju rekordne temperature i šumske požare u mnogim dijelovima Europe, a u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Austriji i Hrvatskoj su zabilježene obilne kiše i poplave
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se dio Europe bori s ekstremnom vrućinom s efektom klimatskih promjena, Slovenija, Velika Britanija, Austrija i Hrvatska pokušavaju sanirati štetu uzrokovanu poplavama nakon obilnih padalina, javlja Anadolija.

Toplotni valovi uzrokovani klimatskim promjenama uzrokuju rekordne temperature i šumske požare u mnogim dijelovima Europe, a usporedo s tim, u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Austriji i Hrvatskoj su zabilježene obilne kiše koje su izazvale razorne vodene bujice i poplave.

U tim zemljama nastala je ozbiljna šteta zbog poplava, a bit će potreban duže razdoblje za sanaciju štete

Jaka kiša i vjetar pogodili su proteklih dana i dijelove Bosne i Hercegovine i Srbije. U Latviji, Poljskoj, Litvi i Finskoj izdato je upozorenje na moguće obilne padaline.

- Šteta u Sloveniji mogla bi da premaši pola milijarde eura -

Dvije trećine teritorije Slovenije pogodile su poplave uzrokovane obilnim kišama koje su počele u petak i trajale tri dana.

Poplava u Sloveniji pogodila je mnoga naselja i poljoprivredna zemljišta, a od posljedica poplava život je izgubilo najmanje šest osoba. Zabilježena je kao najveća prirodna katastrofa u Sloveniji od njenog osamostaljena 1991. godine.

Procjenjuje se da bi šteta izazvana poplavom mogla premašiti 500 milijuna eura, a brojni putevi su postali neupotrebljivi. U akcijama evakuacija i potraga i spašavanja sudjelovala je i vojska Slovenije.

Slovensko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorilo je strane državljane i putnike bude oprezni tijekom boravka u Sloveniji.

- Radovi na popravci štete u Velikoj Britaniji mogu potrajati nekoliko dana -

Nakon šestog najkišovitijeg srpnja do sada u Velikoj Britaniji, pojedini dijelovi zemlje pogođeni su olujom Antoni, koja je proteklog vikenda bila na snazi u širem području, uključivao Vels i Sjevernu Irsku.

Foto:Pixsell / Poplave u Hrvatskoj

Drveće koje je srušila oluja, što je također poremetilo transport, zatvorilo je 160 kilometara dugu prugu između Exetera i Penzancea.

Najavljeno je da će radovi na sanaciji štete izazvane olujom Antoni trajati nekoliko dana.

Mnogi događaji na otvorenom, uključujući Dorset Jazz Festival, otkazani su zbog oluje.

- Poplave izazvale štetu i u Austriji i Hrvatskoj –

Pokrajine Koruška i Štajerska na jugu Austrije također su pogođene brojnim klizištima i poplavama nakon obilnih kiša koje su počele u petak.

Jedna osoba je poginula od posljedica vodenih bujica, a brojna sela su evakuirana.

I u Hrvatskoj su se dogodile poplave zbog obilnih padalina tijekom vikenda. Poplave su pogodile i glavni grad Zagreb.

Lokalni mediji prenijeli su informaciju da su putevi i mostovi oštećeni, a mnoge kuće poplavljene nakon povlačenja vode.

- Padaline i u Bosni i Hercegovini i Srbiji -

Obilne kiše nisu zaobišle ni BiH ni Srbiju.

Uslijed jake kiše u BiH došlo je do vodenih bujica u mnogim njenim dijelovima, uključujući i ulice glavnog grada Sarajeva.

U Srbiji je obilni pljusak praćen i jakim vjetrom.

Meteorolozi najavljuju porast temperatura zraka u zemljama Zapadnog Balkana u narednim danima.

- Upozorenje građanima iz Latvije i Poljske -

Latvijski premijer Krisjanis Karins upozorio je da u zemlji prevladavaju oluje i padaline.

“Vlasti naporno rade da pomognu stanovništvu i saniraju štetu na infrastrukturi što je prije moguće“, podijelio je Karins na društvenim mrežama.

Pozivajući javnost na oprez, Karins je upozorio ljude da ne napuštaju svoje domove bez prijeke potrebe.

I u Poljskoj je upućen poziv građanima da ne izlaze vani i da ostaju na sigurnim mjestima.

U poljskim medijima je objavljeno da su vjetrovi u zemlji dostizali brzinu i do 70 kilometara, a upućena su i upozorenja da se prati trenutna vremenska situacija.

Foto:Reuters / Poplave u Sloveniji

Temperatura u zemlji pala je za 10 stupnjeva za sedam dana, a kišovito vreme se nastavlja.

- U Litvi i Finskoj zahlađenje -

U Litvi je izdato upozorenje da će toplo vrijeme u narednim danima ustupiti mjesto grmljavini. Spominjući mogućnost uragana, posebno na sjeveroistoku zemlje, meteorolozi su najavili obilne padaline.

Od ponedjeljka sa 31 stupnjem Celzijusa, temperature će u Finskoj u ostatku tjedna pasti za deset stupnjeva. U južnom dijelu zemlje upozorava se da zbog nevremena treba biti oprezan.

Kopirati
Drag cursor here to close