Zbog sve većeg broja migranata

Europske zemlje ponovno uvode granične kontrole

Slovački privremeni premijer Ludovit Odor rekao je da je njegova zemlja morala uvesti kontrole nakon što su njeni susjedi izazvali "lančanu reakciju".
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke zemlje u schengenskoj zoni bez viza ponovno su uvele kontrole na unutarnjim europskim granicama, navodeći kao razlog sve veći broj migranata bez dokumenata, izvještava DW.

Slovačka je u srijedu priopćila da će od četvrtka privremeno ponovno uspostaviti kontrole na granici s Mađarskom.

Najava je slijedi slične poteze Poljske, Češke i Austrije da pooštre svoje granice sa Slovačkom.

Kontrole na cestovnim, željezničkim i plovnim prijelazima

Slovačka je izvijestila da je oko 40.000 migranata bez dokumenata, uglavnom s Bliskog istoka, ušlo u zemlju od početka godine, a mnogi dolaze preko Mađarske. Kontrole uključuju provjere na licu mjesta na cestovnim, željezničkim i plovnim prijelazima.

Najava je također uslijedila nakon što su veleposlanici EU-a postigli dogovor o migracijskoj reformi, prenosi Geopolitika.news

Slovački privremeni premijer Ludovit Odor rekao je da je njegova zemlja morala uvesti kontrole nakon što su njeni susjedi izazvali "lančanu reakciju".

Bivši premijer Robert Fico, koji pokušava formirati vladajuću koaliciju nakon parlamentarnih izbora u Slovačkoj ovog vikenda, rekao je da će napori da se zaustavi protok migranata biti jedan od prioriteta njegove nove vlade.

Njemačka također uvela kontrole

Njemačka je prošli tjedan također uvela nove kontrole s Poljskom i Češkom.

Nacionalni čelnici 27 država članica EU-a trebali bi se sastati u južnom španjolskom gradu Granadi u četvrtak i petak kako bi, među ostalim, razgovarali o nezakonitim migracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close