Plinovodi

Europska komisija želi ograničiti cijenu ruskog plina, neki se boje odmazde

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima.
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2022. u 06:53 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeni prijedlozi Europske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Europi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u Europskoj uniji.

Odmazda

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije.

Neke članice tome nisu međutim sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Europi, rekli su diplomati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.

Pročitajte još

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.

Energija kao oružje zbog sankcija

Europa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.

"Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Europa će pobijediti", rekla je Von der Leyen.

Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je.

Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close