Borrell

Europa se nema čime braniti

Borrell kaže da svaki Europljanin mora shvatiti da je efikasna obrana preduvjet za opstanak europskog društvenog, ekološkog i demokratskog modela…
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2024. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu prijetnju za cijelu Europsku uniju i primorao je Uniju da stavi obranu u središte vlastite sigurnosne politike, ocijenio je visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Tiho razoružanje

"U trenutku kada američko učešće u Europi postaje sve manje izvjesno, ovaj rat predstavlja egzistencijalnu prijetnju za EU", naveo je Borrell u blogu na stranici Europske službe za vanjske poslove, a povodom objavljivanja svoje knjige "Europa između dva rata", prenosi Tanjug.

Ocijenio da je potrebna promjena paradigme europske obrane, napominjući da je Europa predugo delegirala svoju sigurnost na SAD i u posljednjih 30 godina, nakon pada Berlinskog zida, dozvolila "tiho razoružanje".

"Ako (ruski predsjednik Vladimir) Putin uspije uništiti neovisnost Ukrajine, neće stati na tome. Ako pobjedi usprkos očiglednoj podršci koju EU i SAD pružaju Ukrajini, to će poslati opasan signal o našoj sposobnosti da se založimo za ono u šta vjerujemo", dodao je Borrell.

Važna lekcija

Prema njegovim riječima, EU mora prihvatiti stratešku odgovornost i steći sposobnost da se sama brani izgradnjom jakog europskog stuba unutar NATO-a.

"I moramo napraviti ovaj iskorak u veoma kratkom vremenskom periodu. Ne zato što idemo u rat, naprotiv: želimo da to spriječimo tako što ćemo dobiti sredstva za pouzdano odvraćanje bilo kog agresora", naglasio je Borrell i dodao da ovakvi napori ne znače želju da se stvori nekakva evropska vojska.

Obrana će, kako kaže, i u doglednoj budućnosti ostati isključiva nadležnost država članica EU, ali takva promjena paradigme podrazumijeva povećanje izdataka za obranu na nacionalnoj razini za svaku od zemalja EU na najmanje dva posto BDP-a.

"Također moramo odmah da napravimo iskorak u obrambenoj industriji. Od početka (ruskog) rata protiv Ukrajine, europske vojske su kupile 78 posto nove vojne opreme van EU... Jedna od glavnih lekcija ruskog rata protiv Ukrajine je da je ključna tehnološka superiornost, pogotovo kada se morate suočiti sa neprijateljem kome je ljudski život jeftin. Stoga moramo razviti obrambenu industriju koja će zadovoljiti naše potrebe", smatra Borrell i dodaje da svaki Europljanin mora shvatiti da je efikasna obrana preduvjet za opstanak europskog društvenog, ekološkog i demokratskog modela.

Izrael i Kina

Borrell je podsjetio da Ukrajina nije jedini rat u neposrednom susjedstvu i da napad Hamasa na Izrael i nesrazmijerna reakcija Izraela riskiraju širenje rata u cijeloj regiji Bliskog istoka.

"Bili smo svjedoci iranskog napada na Izrael krajem prošlog tjedna. U ovom sukobu, naša reakcija je bacila sumnju na sposobnost Europe da bude efikasan geopolitički akter", upozorio je Borrell.

Kada je riječ o Kini, on smatra da EU mora da smanji prekomjernu ovisnost u određenim domenama i hitno rebalansira trgovinske odnose, budući da je, kako je naveo, prošle godine, trgovinski deficit s Kinom bio "nevjerojatnih" 291 milijardu eura, što čini 1,7 posto BDP-a Europske unije.

"Ključno je da zaštitimo našu industriju od nelojalne konkurencije. Već smo počeli to raditi za naša električna vozila, naše solarne panele i druge net-zero industrije. Naše vrijednosti i politički sustavi se značajno razlikuju i imamo suprotne stavove u vezi s univerzalnošću ljudskih prava, ali budimo jasni: ne želimo da se vraćamo na blokovsku konfrontaciju", poručio je Borrell.

Također je naveo da je suradnja s Kinom od suštinskog značaja za rješavanje glavnih globalnih izazova našeg vremena kao što su klimatske promjene, naveo je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close