Rat u Ukrajini

EU zaprijetila Putinu: Uništit ćemo ti vojsku

"Upravo sam obavijestio članove NATO-a da ćemo, nadam se u ponedjeljak, u Luksemburgu odobriti novi paket vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama".
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2022. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će sljedećeg tjedna odobriti novo financiranje kojim će njezina vojna pomoć Ukrajini od početka sukoba narasti na "više od 3 milijarde" eura, rekao je danas visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Index.hr

"Upravo sam obavijestio članove NATO-a da ćemo, nadam se u ponedjeljak, u Luksemburgu odobriti novi paket vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Borrell nakon dolaska u sjedište saveza.

EU će tako ukupno izdvojiti "više od 3 milijarde dolara sredstava Europskog instrumenta mirovne pomoći", dodao je uoči sastanka s ministrima obrane trideset zemalja članica.

Nova tranša od 500 milijuna

Europljani su od početka ruske ofenzive u Ukrajini doznačili 2.5 milijardi eura iz fonda vrijednog 5.7 milijardi, koji je osnovan izvan europskog proračuna za financiranje isporuke oružja Ukrajini. Nova tranša će iznositi 500 milijuna, dodaje europski izvor.

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastaju se u ponedjeljak u Luksemburgu kako bi potvrdili novo financiranje i uspostavili veliku vojnu misiju koja će ukrajinskim snagama pomoći da se odupru ruskim okupacijskim snagama.

I novu vojnu misiju financirat će Europski instrument mirovne pomoći. Ona će omogućiti da se "u prvoj fazi" obuči 15.000 ukrajinskih vojnika, doznaje se od diplomatskih izvora.

NATO obećao sustave protuzračne i proturaketne obrane

Politički dogovor koji su u srijedu postigla veleposlanstva Europske unije u Bruxellesu predviđaju glavni stožer misije i formacijska središta u svakoj zemlji članici koja će ih organizirati. Poljska i Njemačka su rekle da su na raspolaganju za glavni stožer.

Članice NATO-a obećale su da će Ukrajini poslati sustave protuzračne i proturaketne obrane za rukovanje kojima se vojnici moraju obučavati više mjeseci.

Velika Britanija, koja je napustila EU, već nekoliko mjeseci obučava ukrajinske vojnike na svom teritoriju.

EU: Zapad će uništiti rusku vojsku ako napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem

Šef diplomacije Europske unije Josep Borell danas je upozorio Moskvu da će ruske snage biti "uništene" vojnim odgovorom Zapada ako predsjednik Vladimir Putin naredi korištenje nuklearnog oružja protiv Ukrajine, javlja AFP.

"Putin kaže da ne blefira. On si ne može priuštiti blef i zato mora biti jasno da svi koji podržavaju Ukrajinu, odnosno Europska unija, SAD i NATO, također ne blefiraju", rekao je Borrell na otvaranju Diplomatske akademije u Bruxellesu.

"Svaki nuklearni udar protiv Ukrajine izazvat će odgovor. Ne nuklearni odgovor, ali tako silovit vojni odgovor da će ruska vojska biti uništena", rekao je šef diplomacije EU.

Podsjetimo, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je rekao da će se Rusija suočiti s "teškim posljedicama" ako napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem. No NATO ipak nije zaprijetio korištenjem vlastitog nuklearnog arsenala u odgovoru na potencijalni nuklearni udar na Ukrajinu, koja nije članica NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close