Formira se radna grupa

EU u strahu od stranih utjecaja na izbore u lipnju

U tu svrhu će se koristiti IPCR (International Political Crisis Response Mechanism, ur.), mehanizam koordinacije u okviru europskih institucija koji je korišten i tijekom korona krize.
Vijesti / Svijet | 18. 04. 2024. u 11:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će uspostaviti privremenu radnu grupu za praćenje pokušaja stranog utjecaja na europske izbore u lipnju.

Belgijski premijer Alexander De Croo je to objavio nakon prvog dana europskog summita u Bruxellesu, prenosi Belga.

''Želimo vrlo često sagledavati ono što vidimo u smislu kampanja dezinformacija, podijelimo ove informacije sa državama članicama i radimo s nacionalnim pravosudnim tijelima kako bismo poduzeli mjere'', objavio je De Croo u srijedu navečer.

Konkretno, u tu svrhu će se koristiti IPCR (International Political Crisis Response Mechanism, ur.), mehanizam koordinacije u okviru europskih institucija koji je korišten i tijekom korona krize.

Belgija će kao predsjedavajuća Vijeća EU pomoći da se to organizira, potvrdio je De Croo.

De Croo je naglasio da će se ovaj privremeni mehanizam koristiti odmah tijekom predstojeće izborne kampanje, uz mogućnost uspostavljanja trajnijeg sustava u budućnosti.

Dugoročno, mandat Europskog javnog tužitelja za podizanje optužnice za nezakonito miješanje mogao bi biti produžen.

De Croo i njegov češki kolega Peter Fiala izvijestili su ostale lidere na summitu o istragama o proruskoj mreži koja pokušava utjecati na izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja.

I belgijske i češke službe sigurnosti istražuju situaciju. De Croo je već prošlog tjedna objavio da je Federalno tužiteljstvo otvorilo istragu.

Kopirati
Drag cursor here to close