Ministri pravde

EU traži brzu pravdu za 'užasne zločine' u ratu u Ukrajini

''Apsolutno će morati postojati odgovornost za užasne međunarodne zločine i brutalnost onoga što vidimo u Ukrajini, jasnih i očiglednih ratnih zločina'' – izjavio je irski ministar Simon Harris.
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2023. u 16:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija želi brzu odgovornost za "užasne" zločine u Ukrajini, priopćili su u petak ministri pravde EU, iako su se razišli oko metoda u debati o tome kako pokrenuti krivično gonjenje, tražiti dokaze ili financirati isplatu ratne štete.

Dvadesetsedam ministara pravde EU sastalo se u Stockholmu uoči 24. veljače - prve obljetnice ruskog napada punog obima na Ukrajinu - bivšu sovjetsku republiku i satelit Moskve koji je posljednjih godina nastojao da se pridruži Uniji i zapadnom vojnom savezu NATO.

Prikupljanje dokaza

Kijev je u petak izvijestio o teškim borbama na istoku zemlje, u tjednu u kojoj je Zapad obećao da će Ukrajini prvi put pružiti moderne tenkove na bojnom polju kako bi joj pomogao u borbi protiv Moskve.

''Apsolutno će morati postojati odgovornost za užasne međunarodne zločine i brutalnost onoga što vidimo u Ukrajini, jasnih i očiglednih ratnih zločina'' – izjavio je irski ministar Simon Harris.

Ministri su razgovarali o prikupljanju dokaza, kao i o uspostavi novog međunarodnog suda za krivični progon ruske agresije.

Nitko tko čini ovakvu vrstu ratnih zločina neće biti slobodan. Veoma je, veoma bitno da pronađemo način da odgovorne ljude pozovemo na odgovornost'' – izjavio je Gunnar Strommer, ministar pravde Švedske.

Slovački ministar protiv

''Pitanje je kako se možemo nositi s tim na praktičan i učinkovit način'' – kazao je.

Dok je 27 zemalja EU raspravljalo o opcijama, slovački ministar izrazio je protivljenje osnivanju novog tijela za krivično gonjenje, na šta je posebno ukazao njegov belgijski kolega.

''Taj čin agresije treba da osude ne samo europske zemlje ili Sjedinjene Američke Države, nego i velika većina zemalja u Africi, Latinskoj Americi i drugim mestima'' - kazao je Vincent van Kvikenborn, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close