Donesena odluka

EU suspendira mornaričke patrole na Mediteranu

Od pokretanja u 2015. godini, nakon niza tragičnih brodoloma, misija je uspjela uhititi oko 150 trgovaca ljudima i spasiti 45.000 ljudi.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2019. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Brod u neumskom zaljevu

EU je priopćila u srijedu da će suspendirati brodske patrole koje su spasile desetke tisuća migranata na Mediteranu i dovele su ih u Italiju, usprkos žestokom protivljenju populističke vlade u Rimu. 

Spasilačke operacije dio su operacije EU Sophia, koju su diplomati odlučili produžiti za šest mjeseci iza njenog datuma isteka 31. ožujka, ali bez slanja novih brodova, objavio je blok. 

Umjesto toga, operacija će se oslanjati na zračne misije i koordinaciju s Libijom usprkos političkom kaosu koji je zahvatio tu zemlju od 2011. 

''Države članice odlučile su produžii mandat operacije Sophia za šest mjeseci s privremenom suspenzijom mornaričkih resursa, dok države članice nastavljaju raditi na rješenju problema vezanih s iskrcavanjima'', izjavila je glasnogovornica EU Maja Kocijančič. 

''Sophia je, ipak, mornarička operacija, i jasno je da bez mornaričkih resursa neće biti u stanju da efektivno provede svoj mandat'', kazala je ona. 

Od pokretanja u 2015. godini, nakon niza tragičnih brodoloma, misija je uspjela uhititi oko 150 trgovaca ljudima i spasiti 45.000 ljudi. 

Dolazak na vlast ekstremno desničarske i populističke koalicije prošle godine u Rimu promijenio je, međutim, sudbinu misije jer talijanske vlasti sada zauzimaju mnogo oštriji stav prema migrantima koji se kreću prema talijanskim obalama. 

Talijanski bjes praktično je okončao spasilačke operacije u okviru mandata Sophije u prošloj godini, čak i nakon što je EU pohvalila misiju da je zaslužna za sprečavanje trgovaca ljudima da šalju migrante na opasno putovanje morskim putem. 

Izvori su izjavili za AFP da je ta odluka podijelila 28 država članica EU, dok je nekoliko zemalja postavilo pitanje da li Sophia - trenutno mornarička misija bez mornarice - treba biti prekinuta.

Kopirati
Drag cursor here to close