Eskalacija

EU: Situacija je na rubu ponora; Rusija je "ekstremno zabrinuta"

"Mi smo na rubu ponora i moramo se odmaknuti od nje. Moramo pritisnuti kočnicu i ubaciti u rikverc", rekao je Borrell.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2024. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell opisao je situaciju na Bliskom istoku kao "na rubu ponora" i rekao kako se nada da bilo kakav odgovor Izraela na napad Irana neće dovesti do eskalacije.

Tijekom vikenda Teheran je lansirao ogroman napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael u svom prvom izravnom napadu nakon što su ga godinama optuživali za vođenje posredničkog rata. Iran je rekao da je ovaj potez bio odmazda za napad početkom travnja koji je uništio njihov konzulat u Damasku, za što je okrivio Izrael.

"Mi smo na rubu ponora i moramo se odmaknuti od nje. Moramo pritisnuti kočnicu i ubaciti u rikverc", rekao je Borrell.

Istaknuo je, kako je rekao, "duboku podjelu" unutar izraelske vladajuće koalicije, rekao je da postoji "umjerenija i razumnija" frakcija koja favorizira odmazdu na "način koji izbjegava eskalaciju".

Borrell je rekao da EU mora zadržati dobre odnose s Iranom, unatoč tome što mu je uvela sankcije. "Svima je u interesu da Iran ne postane nuklearna sila i da se Bliski istok pacificira", rekao je. U nedjelju je razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova.

Zelenski: Napad na Izrael dokazao je nešto jako važno

Iranski napad na Izrael dokazuje nešto jako važno - da moderni sustavi protuzračne obrane spašavaju živote, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno sinoć nakon velikog iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael.

Prema izraelskoj vojsci, veliku većinu od više od 300 projektila - uključujući oko 170 bespilotnih letjelica i 120 balističkih projektila - koje su prema Izraelu ispalili Iran i njegovi posrednici presreli su sustavi zračne obrane i izraelski saveznici.

"Moderni sustavi protuzračne obrane sposobni su zaštititi živote - to se pokazalo na Bliskom istoku kada su zrakoplovstvo i protuzračna obrana oborili iranske rakete i bespilotne letjelice Shahed usmjerene na Izrael", rekao je Zelenski.

Rusija: Ekstremno smo zabrinuti

"Ekstremno smo zabrinuti zbog eskalacije napetosti u regiji", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši: "Pozivamo sve zemlje u regiji na suzdržanost".

"Daljnja eskalacija nije ni u čijem interesu. Stoga se, naravno, zalažemo da se sve nesuglasice rješavaju isključivo političkim i diplomatskim metodama", rekao je Peskov, prenosi Reuters. Rusija je, podsjetimo, pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači 2022.

U nedjelju je nakon iranskog napada na Izrael Moskva poručila da je Teheran rekao da je napad izvršen u okviru prava na samoobranu nakon izraelskog napada na iransku diplomatsku zgradu u Damasku. Izrael nije priznao da je izveo napad i rijetko komentira napade koje pokreće unutar Libanona ili Sirije.

Ruski ministar vanjskih poslova razgovarao je sa svojim iranskim kolegom u nedjelju navečer.

Izraelski diplomat: Moramo se osvetiti

"Trebalo bi doći do osvete Izraela za napad Irana ili bi Teheran mogao postati još drskiji", rekao je jedan izraelski diplomat i političar. Danny Ayalon, bivši zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova, rekao je kako vjeruje da je Benjamin Netanyahu voljan deeskalirati i da ima "drugih problema" s ratom u Gazi i prijetnjom Hezbolaha na sjeveru.

No dodao je da bi "u jednom trenutku trebalo doći do odmazde" na iranski napad dronovima i projektilima na Izrael. "Inače postaju sve drskiji", rekao je.

"Vidjeli smo to, ali mislim... da moramo biti jako proračunati u pogledu tajminga", rekao je.

Ayalon je rekao kako Izrael nije u "izravnom sukobu" s Iranom, ali se branio od napada proiranskih skupina kao što su Hamas i Hezbolah. Dodao je da Izrael nije protiv iranskog naroda, samo protiv "ekstremnog radikalnog režima" u toj zemlji.

"Ovo je prvi put da Iran pokreće napad s vlastitog teritorija. I najavljuje to, tako da se oni zapravo prvi put izlažu. Dakle, trebalo bi biti posljedica", rekao je.

Zapad poziva Izrael da se suzdrži od eskalacije

Sve su oči uprte u Izrael u očekivanju odluke o odgovoru na iranski napad bespilotnim letjelicama i projektilima tijekom vikenda, pri čemu su zapadni saveznici pozvali Izrael da izbjegne eskalaciju.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da je Izrael "pobijedio u obrani" u sukobu s Iranom i da ne smije doći do eskalacije u regiji. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pridružuje se pozivima na smirivanje situacije i kaže da će njegova zemlja učiniti sve što je u njenoj moći da izbjegne eskalaciju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je za BBC kako smatra da je Izrael "savršeno opravdano" odgovorio Iranu, ali je pozvao zemlju da bude oprezna i "razmišlja glavom, a ne srcem", prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close