BREXIT

EU prihvatila smjernice za pregovore o prijelaznom razdoblju

Tim smjernicama 27 zemalja članica ovlašćuje svoga pregovarača Michela Barniera i njegov tim da počnu pregovore o prijelaznim rješenjima, piše Hina.
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2018. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri 27 zemalja članica prihvatili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu dodatne smjernice za pregovore o Brexitu s pojedinostima za prijelazno razdoblje, koje bi trajalo od izlaska Velike Britanije iz EU-a 29. ožujka 2019. do zaključenja sporazuma o budućim odnosima.

Tim smjernicama 27 zemalja članica ovlašćuje svoga pregovarača Michela Barniera i njegov tim da počnu pregovore o prijelaznim rješenjima, piše Hina.

''Ministri EU-a dali su jasan mandat Europskoj komisiji o tome kakav tip tranzicijskog razdoblja želimo: europska pravna stečevina u potpunosti će se primjenjivati u Ujedinjenoj Kraljevini, dok ona neće sudjelovati u radu institucija EU-a ni u donošenju odluka'', izjavila je Ekaterina Zaharieva, potpredsjednica bugarske vlade i ministrica vanjskih poslova zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a.

Ministri su odluku o smjernicama za nastavak pregovora o Brexitu donijeli za dvije minute.

Europska unija želi da prijelazno razdoblje traje najdulje do kraja 2020. godine, no Velika Britanija traži nešto dulji rok od dvije godine.

Pregovori o Brexitu počeli su u lipnju 2107. U prvoj fazi koja je trajala šest mjeseci, dvije su strane postigle dostatan napredak u tri prioritetna pitanja – pravima europskih građana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU-u, financijskoj nagodbi te o granici na irskom otoku.

Sada je preostalo dogovorena rješenja pretvoriti u pravno obvezujuće dokumente. Pitanja o razdruživanju i prijelazni aranžmani bit će dio sporazuma o izlasku Velike Britanije, koji bi trebao biti dogovoren do listopada, a nakon toga krenuo bi proces ratifikacije u zemljama članicama.

Cilj prijelaznih rješenja je izbjeći nagle promjene pravila za građane i poduzeća odmah nakon Brexita.

Pregovori o budućim odnosima, o suradnji u trgovini i sigurnosnim pitanjima, trebali bi početi u ožujku ili travnju. Međutim, u EU se žale na britansku vladu koja se još nije izjasnila kakve konkretno odnose želi.

Kopirati
Drag cursor here to close