Poslani kanaderi

EU pomaže Turskoj u obuzdavanju šumskih požara

Kanader iz Hrvatske sletio je u južnu provinciju Antalyju kasno u ponedjeljak, dok su dva kanadera iz Španjolske u utorak stigla u obližnji grad Mugla.
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2021. u 17:05 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri kanadera iz Španjolske i Hrvatske pridružila su se međunarodnim naporima u borbi protiv požara na jugu Turske, navodi u utorak Europska komisija, dok je šest odvojenih šumskih požara i dalje izvan kontrole u toj zemlji.

Kanader iz Hrvatske sletio je u južnu provinciju Antalyju kasno u ponedjeljak, dok su dva kanadera iz Španjolske u utorak stigla u obližnji grad Mugla.

Najmanje 154 šumska požara izbila su u Turskoj tijekom proteklog tjedna, priopćio je u utorak ured predsjednika, što je najveća katastrofa u nekoliko desetljeća.

Osam požara i dalje je aktivno u gradovima Antalyji, Mugli i Isparti, rečeno je iz ureda.

Turska vlada našla se na udaru kritika zbog nedovoljne pripravnosti te kašnjenja u poduzimanju akcije u regiji koja je povijesno sklona razornim šumskim požarima.

Foto: Anadolija / Požari u Turskoj

Ukrajina, Rusija, Iran i Azerbajdžan zasebno su poslale kanadere u Tursku, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija.

Potaknuti visokim ljetnim temperaturama, požari su posebno pogodili južne dijelove obale i turistička odredišta.

Lokalne vlasti u Mugli i Antalyji upozorile su na to da se požari šire prema naseljenim područjima, a nekoliko je četvrti evakuirano, izvijestili su lokalni mediji.

Požari u Mugli prijete i velikoj elektrani, upozorio je na Twitteru gradonačelnik okruga Milas, Muhammet Tokat.

Dosad je osam osoba stradalo u požarima, dok je 47 osoba na liječenju u bolnicama, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Kopirati
Drag cursor here to close