Nema preko granice

EU otvara granice 1. srpnja, zabrana ulaska Amerikancima, Rusima i Brazilcima

Zabrana bi, navodi New York Times, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trumpa .
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2020. u 08:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje Europske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju granice nakon mjeseci koronavirusnih ograničenja, spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU jer Sjedinjene Države nisu uspjele kontrolirati širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika u koji je uvid imao New York Times.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi New York Times, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trumpa . U Sjedinjenim Državama ima više od 2,3 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih, što je više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Europska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posjetitelja na temelju načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju pandemije koronavirusa. Obje liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju Sjedinjene Države i druge zemlje koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz Sjedinjenih Država i ostatka svijeta su od sredine ožujka isključeni iz posjeta Europskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili 'primarna putovanja' .

Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sljedećeg tjedna, prije nego što se EU ponovno otvori srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close