Kupci

EU odbacila optužbe o 'vakcinskom nacionalizmu'

Prošlog je tjedna EU naljutila kupce cjepiva podržavajući talijansku odluku da prekine dostavu cjepiva za Australiju.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak je odbacio optužbe o "vakcinskom nacionalizmu" protiv EU, i kazao da, dok Britanija i Sjedinjene Države imaju izravne zabrane izvoza cjepiva protiv COVID -19, EU nije prekidala izvoz.

EU se našla pod vatrom kritika u zemljama članicama zbog daleko sporije dodjele cjepiva od svoje bivše članice Britanije ili Sjedinjenih Država, i iz inostranstva jer je učinila daleko manje od Kine, Rusije ili Indije u opskrbljivanju cjepivima siromašnih zemalja.

Prošlog je tjedna EU naljutila kupce cjepiva podržavajući talijansku odluku da prekine dostavu cjepiva za Australiju.

U dugačkom priopćenju, Michel koji predstavlja čelnike 27 država članica EU, izložio je strategiju obrane bloka. Kazao je da bez Europe ne bi bilo moguće proizvesti i razviti nekoliko cjepiva u manje od godinu, i da je solidarnost EU pomogla siromašnijim zemljama da dobiju prve doze.

On je kritizirao  "krajnje izvikane" dodjele cjepiva iz Kine i Rusije drugim zemljama.

''Ne bismo se trebali zavaravati Kinom i Rusijom, dva režima koji imaju manje poželjne vrijednosti od nas, dok organiziraju kranje limitirane ali i kranje izvikane operacije dodjele cjepiva drugima'', kazao je Michel.

Također je naglasio da su i Kina i Rusija cijepile manje svojih građana nego EU.

''Europa neće koristiti cjepiva u propagandne svrhe. Mi promoviramo naše vrijednosti'', naglasio je.

On je branio sustav kontrole izvoza vakcina proizvedenih u članicama EU na koji se pozvala Italija u prošlom tjednu kada je blokirala isporuku cjepiva AstraZeneca u Australiju.

''Naš je cilj spriječiti firme od kojih smo naručili i unaprijed financirali cjepiva da ih izvoze u druge napredne zemlje kada nam nisu isporučile ono što je obećano. EU nikada nije prestala izvoziti'', rekao je Michel.

Kazao je da će EU postati vodeći svjetski proizvođač cjepiva u narednim mjesecima i da je najbolje opremljena da brzo adaptira proizvodnju cjepiva na mutacije virusa, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close