Covid-19

Hoće li biti cjepiva za migrante?

Migranti u Libiji žive u uvjetima koji su znatno ispod minimalnih humanitarnih standarda.
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2020. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antonio Vitorino pozvao je Europsku uniju da zajamči pristup budućim cjepivima protiv covida-19 i migrantima na europskom teritoriju.

Izazov s kojim su suočene države članice EU-a je da zajamče pristup cjepivu svima na svojem teritoriju, ne samo svojim građanima, nego i izbjeglicama, prognanicima i migrantima koji se nalaze u Europi, rekao je Vitorino u obraćanju na video-konferenciji o migraciji i azilu u Europi.

Nije riječ samo o zaštiti ljudskih prava migranata, nego i o zdravstvenoj sigurnosti i dobrobiti cijele populacije u zemljama koje su ih primile, kazao je.

Vitorino je također pozvao EU da uspostavi održiv sustav za spašavanje migranata na moru.

Istaknuo je da Libija nije sigurna zemlja za iskrcavanje migranata.

Migranti u Libiji žive u uvjetima koji su znatno ispod minimalnih humanitarnih standarda, rekao je.

Pandemija covida-19 vrši dodatne migrantske pritiske, upozorio je. Sahel je eksplodirao, kazao je, u trenutku kada afrički migranti sve više pokušavaju domoći se Kanara, zaobilazeći Mediteran zbog sporazuma koje je EU sklopio s Libijom, Turskom i Marokom.

Pet godina nakon migrantske krize 2015., Europska komisija predložila je u rujnu reformu sustava azila utemeljenu na obveznom mehanizmu solidarnosti sa zemljama prvog ulaska migranta kao što su Grčka, Italija i Španjolska. U slučaju velikog migrantskog vala, članice EU-a trebale bi primiti tražitelje azila ili pobrinuti se za povratak odbijenih u njihove zemlje podrijetla.

No pregovori o tome jako su teški. Prijedlozima se protive Mađarska, Poljska i Češka. Svaka država članica, bez iznimki, mora podržati države članice koje su pod pritiskom, kazala je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom konferencije. Rješenje koje bi zadovoljilo sve ne postoji. Moramo pronaći kompromis, kazala je, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close