Zamah kampanji

EU: Kakva je situacija s obavezom cijepljenja?

U Njemačkoj je zakonski teško provediva takva obaveza.
Vijesti / Svijet | 15. 07. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasprava o obaveznom cijepljenju protiv korone, kao sredstvu u borbi protiv pandemije, vodi se u cijeloj Europskoj uniji. U Njemačkoj je zakonski teško provediva takva obaveza.

Francuska

Televizijskim obraćanjem u ponedjeljak navečer (naslovna fotografija), koje je pratilo više gledatelja od finala Europskog prvenstva u nogometu, predsjednik Emmanuel Macron dao je novi zamah kampanji cijepljenja u svojoj zemlji. Mjere se prije svega odnose na zdravstvene radnike - ako zaposlenici u bolnicama i staračkim domovima ne budu cijepljeni do sredine rujna, prijeti im gubitak posla. Pored toga, predsjednik je najavio ograničenja za one koji nisu imunizirani.

Pozivom na obavezno cijepljenje, vlada u Parizu reagira na širenje vrlo zarazne Delta-varijante koronavirusa. Osim toga, do sada nije u potpunosti cijepljeno ni 39 posto Francuza. U Francuskoj nema značajnijih kritika koje se odnose na najave obaveznog cijepljenja. Naprotiv: odmah nakon Macronovog TV-obraćanja, Francuzi su putem interneta rezervirali gotovo milijun novih termina za vakcinaciju. Kao što je objavila web-stranica za rezervacije Doctolib, radilo se uglavnom o građanima mlađima od 35 godina.

Grčka

Grčki šef vlade trenutno pokušava staviti pod kontrolu krizu izazvanu koronom i to uz pomoć snažne retorike: riječima ali i djelima: "Nećemo ponovno zatvarati zemlju zbog neprimjerenog ponašanja nekih ljudi", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis početkom tjedna. U cijeloj zemlji ljudima će ubuduće biti dozvoljen boravak u zatvorenom prostoru, odnosno restoranima i kulturnim ustanovama samo ako su cijepljeni protiv korone.

Zaposleni u zdravstvenom sektoru i gerijatrijskoj njezi također se obavezno moraju cijepiti, u protivnom mogu biti udaljeni s posla. Protesti su umjereni. To je možda i zbog spoznaje da se hitno mora nešto poduzeti. Broj novih infekcija naglo je porastao u posljednja dva tjedna nakon znatnijeg ublažavanja restrikcija. Stručnjaci za koronu uzroke širenja virusa vide prije svega u osebujnom noćnom životu i zabavi mladih ljudi. S obzirom na teško uzdrmani zdravstveni sustav, to je dovoljan razlog da odgovorni u Ateni dignu uzbunu.

Njemačka

Nedugo nakon što je obavezno cijepljenje uvedeno u nekim EU-zemljama, iz Njemačke je stigao jasan prigovor. Kancelarka Angela Merkel odbacila je to u utorak s neobičnom jasnoćom: "Ne namjeravamo ići putem koji je predložila Francuska. Rekli smo da neće biti obaveznog cijepljenja". Jedan od razloga tako jasnog stava je podrška javnosti za načelo dragovoljnosti, ali i činjenica da je generalni zahtjev za obaveznim cijepljenjem teško provediv u Njemačkoj. Pravo na fizički integritet definirano je Ustavom. Međutim, postoje izuzeci. Na primjer, djeca moraju biti cijepljena protiv ospica kad krenu u školu ili vrtić. Kada krenu u vrtić, obično roditelji moraju pružiti dokaz da su njihova djeca cijepljena protiv ospica. Isto se odnosi na ljude koji rade u vrtićima, školama ili medicinskim ustanovama, kao što su pedagozi, prosvjetni radnici i veliki dio medicinskog osoblja. Tražitelji azila i izbjeglice također se moraju cijepiti četiri tjedna nakon što su dobili smještaj u nekom domu za izbjeglice.

Engleska

Nogometni uspjesi engleske momčadi tijekom Europskog prvenstva impresionirali su mnoge ljude. Gužva na londonskom stadionu Wembley bez nadzora i s većinom navijača bez maske, izazvala je pak kritike širom svijeta. U samoj Engleskoj, vrlo zarazna varijanta Delta je prevladala u oko 85 posto novih infekcija. Britanski premijer Johnson pozvao je stanovništvo na oprez i obzirnost.

Vlada je prije samo nekoliko tjedana najavila obavezno cijepljenje za zaposlene u domovima za umirovljenike. Ova obaveza se odnosi i na frizere i druge pružatelje usluga, kao i na pomagače - volontere. S druge strane, pod pritiskom javnog mnijenja, Johnson slijedi kurs otvaranja zemlje u svim područjima života. Gotovo sve mjere protiv korone trebale bi biti ukinute 19. srpnja.

Češka Republika

U ovoj zemlji djeca ionako moraju biti cijepljena protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B, ospice, rubeolu i zaušnjake. Vrtići i jaslice mogu odbiti prihvat djeteta ako nema potvrde o cijepljenju. I roditeljima prijeti novčana kazna. O tome nema veće javne rasprave. To je možda i zbog činjenice da je podršku ovom strogom kursu pružio Europski sud za ljudska prava (ECHR) proteklog proljeća. Zdravstvena politika u Češkoj je u "najboljem interesu" djece, tvrde suci.

Ako obavezno cijepljenje postane mjerilo za sve, sasvim je moguće da će politički odgovorni u Pragu uskoro i naglas razmišljati o obaveznom cijepljenju protiv korone. Prema najnovijim podacima Instituta Robert Koch, broj ljudi koji su primili dvije vakcine u Češkoj iznosi samo 36 posto, što je znatno manje u usporedbi s drugim zemljama EU-a, prenosi Deutsche Welle.

Rasprava o obaveznom cijepljenju protiv korone, kao sredstvu u borbi protiv pandemije, vodi se u cijeloj Europskoj uniji. U Njemačkoj je zakonski teško provediva takva obaveza.

Kopirati
Drag cursor here to close