Nepokolebljiva solidarnost

EU dužnosnici osudili napade Hamasa, pružili podršku Izraelu

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je istakao potrebu za hitnim zaustavljanjem tekućeg nasilja, ističući da terorizam i nasilje nisu rješenja za sukobe
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) osudila je posljednje napade palestinske grupe otpora Hamas na Izrael i pozvala na hitan prekid nasilja, prenosi Anadolu.

"Duboko smo zabrinuti razvojem događaja u Izraelu. Svesrdno osuđujemo akcije koje je izveo Hamas", izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Foto:AFP / Prizori napada na Izrael

Istaknuo je potrebu za hitnim zaustavljanjem tekućeg nasilja, naglašavajući da terorizam i nasilje nisu rješenja za sukobe.

Solidarnost EU-a 

Borrell je također potvrdio nepokolebljivu solidarnost EU-a s Izraelom u ovim izazovnim vremenima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također se oglasila na platformi X osuđujući napad na Izrael.

Pročitajte još

"Nedvosmisleno osuđujem napad koji su teroristi Hamasa izveli na Izrael. To je terorizam u svom najodvratnijem obliku. Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada", rekla je Von der Leyen.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je da je "šokiran jutrošnjim napadima Hamasovih terorista na izraelske građane".

"Izrael ima apsolutno pravo da se brani. U kontaktu smo s izraelskim vlastima, a britanski državljani u Izraelu treba da slijede savjete o putovanju", dodao je Sunak.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly također se pridružio osudama, rekavši da "Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile“.

"Velika Britanija će uvijek podržavati pravo Izraela da se brani", rekao je Cleverly.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je osudila napade iz Gaze, rekavši da Izrael "ima našu punu solidarnost".

Podrška Izraelu

Francuska je također ponovila punu podršku Izraelu, a Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "najoštrije moguće terorističke napade na Izrael i njegovo stanovništvo".

Foto: AFP / Prizor iz Gaze

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk izrazio je zabrinutost zbog situacije u Izraelu i Gazi.

“Šokiran sam i zgrožen jutrošnjim izvještajima da su palestinske oružane grupe ispalile stotine, možda i tisuće neselektivnih raketa prema Izraelu, te da su najmanje 22 Izraelca ubijena, a stotine ozlijeđeno”, poručio je Turk.

Brigade Al-Qassam objavile su jutros da su pokrenule sveobuhvatnu operaciju pod nazivom "Aqsa Flood" protiv Izraela, te kako su tisuće raketa ispaljene iz Gaze prema Izraelu, te da su naoružane skupine ušle u naselja u regiji.

Najmanje 22 Izraelca su poginula, a više od 70 ih je ranjeno u napadima koje je oružano krilo Hamasa, Brigada Izz al-Din Al-Qassam, pokrenulo jutros na Izrael iz blokiranog Pojasa Gaze, potvrdili su iz Crvene Davidove zvijezde.

WAFA je javila da je najmanje četvoro Palestinaca ubijeno, a petoro povrijeđeno u sukobima između izraelske vojske i palestinskih grupa u pograničnom području Pojasa Gaze.

Deseci izraelskih ratnih aviona pogodili su 21 lokaciju Hamasa u Gazi, saopštila je izraelska vojska.

Kopirati
Drag cursor here to close