Spremna za dugi rat u Ukrajini

EU će radit na dodatnim sankcijama Rusiji

Dužnosnici su rekli da bi nove sankcije mogle uključivati nova zamrzavanja imovine i zabranu putovanja za pojedine ruske državljane uključene u rat te veća ograničenja prodaje Rusiji robe iz EU-a koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2023. u 16:59 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija spremna je na dugi rat u Ukrajini i podržavat će Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, rekao je u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, čija zemlja predsjeda EU-om, prenosi Hina.

''Unatoč stalnim pokušajima Rusije da nas podijeli, jedinstvo unutar EU-a i preko Atlantika bilo je snažno. EU je spremna za dugi rat i podržavat će Ukrajinu politički, gospodarski, vojno i humanitarno sve dok je to potrebno'', rekao je Billstrom na konferenciji za medije.

Istaknuo je da će EU nastaviti raditi na dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Do sada je EU usvojio devet paketa sankcija protiv Rusije od početka rata u veljači 2022.

Zamrzavanja imovine i zabrana putovanja za pojedine ruske državljane uključene u rat

''Sankcije su najbolji alat EU-a za pomoć Ukrajini da pobjedi u ovom ratu, što je konačni cilj svega što radimo'', kazao je Billstrom.

Dužnosnici su rekli da bi nove sankcije mogle uključivati nova zamrzavanja imovine i zabranu putovanja za pojedine ruske državljane uključene u rat te veća ograničenja prodaje Rusiji robe iz EU-a koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

''EU je spremna nastaviti s jačanjem sankcija kako bi osigurala njihovu učinkovitu i dosljednu provedbu te da bi onemogućila Rusiji zaobilaženje sankcija'', kazao je Billstrom.

Rusija je u srijedu ocijenila da Europska unija postaje vazal NATO-a, referirajući se na njihovu zajedničku deklaraciju o jačanju suradnje zbog rata u Ukrajini.

''Danas smo suočeni s najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti zadnjih desetljeća. Okrutni ruski rat protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a'', navodi se u deklaraciji EU-a i NATO-a potpisanoj u utorak.

EU i NATO obećali su da će "svoje partnerstvo podići na novu razinu" kao odgovor na sve veće prijetnje i izazove.

Američki interesi

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ocijenila je u srijedu da to "potvrđuje potpuno podređivanje Europske unije zadaćama sjevernoatlantskog bloka, koji je instrument koji jamči američke interese silom".

Rekla je da Europljanima slijedi "nezavidna sudbina američkog vazala, gubljenje njihovih pozicija u svjetskoj politici i ekonomiji, pad u sve veću ovisnost o Washingtonu svakim korakom".

Izjava je na tragu nastojanja Moskve da prikaže rat u Ukrajini kao dio egzistencijalne borbe sa zapadnim nacijama koje, kako tvrdi, žele uništiti Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, suočen s nezapamćenim zapadnim sankcijama, rekao je da će Rusija pojačati suradnju s drugim partnerima, osobito Kinom, kako bi se oduprla američkoj hegemoniji i izgradila "multipolarni svijet".

SAD i saveznici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno osvajanje teritorija, a Ukrajina poručuje da će se boriti dok ne otjera i posljednjeg ruskog vojnika sa svojeg teritorija.

SAD niječe da želi uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.

Kopirati
Drag cursor here to close