Tvrdi Mogherini

EU će nastaviti raditi na očuvanju iranskog nuklernog sporazuma

Nuklearni sporazum je ugrožen otkako su se Sjedinjene Države povukle iz njega u prošloj godini i ponovo su uvele ekonomske sankcije Iranu.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2019. u 16:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija nastavit će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom i pozdravit će svaki potez koji bi pridonio njegovim ujetima, izjavila je u petak šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

''Moja uloga je da očuvam punu provedbu postojećih sporazuma. Ponavljam, ako nešto drugo može da se dogradi na njih, to bi bilo pozdravljeno od Europske unije'', izjavila je Mogherini novinarima tijekom sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Helsinkiju.

Nuklearni sporazum je ugrožen otkako su se Sjedinjene Države povukle iz njega u prošloj godini i ponovo su uvele ekonomske sankcije Iranu, nastojeći prinuditi Teheran da pristane na šire ustupke, uključujući i limitiranje svog programa balističkih projektila.

Nova nada u deblokiranje političke slijepe ulice pojavila se nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao na razgovore sa zemljom domaćinom Francuskom na samitu G7 u Biarritzu u nedjelju.

Mogherini je odbila izravno odgovoriti da li Sjedinjene Države sada zahtijevaju da Iran učini više od pristanka na zahtjeve iz postojećeg sporazuma.

''Naš rad je u tome da osiguramo puno povinovanje Irana njegovim obavezama iz nuklearnog sporazuma'', kazala je Mogherini, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close