Idemo dalje

EU će dobiti još 75 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva

"BioNTech/Pfizer će dostaviti još 75 milijuna doza cjepiva u drugom kvartalu, odnosno do 600 milijuna ukupno tijekom 2021. godine.''
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech dostavit će dodatnih 75 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa Europskoj uniji do leta, izjavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolu Agency (AA).

"BioNTech/Pfizer će dostaviti još 75 milijuna doza cjepiva u drugom kvartalu, odnosno do 600 milijuna ukupno tijekom 2021. godine", navela je ona na Twitteru.

U nedelju je kompanija AstraZeneca također dogovorila da dostavi još devet milijuna doza EU, tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Ovakav dogovor usljedio je nakon prošlonedeljne rasprave između EU i farmaceutskih kompanija, zbog čega je EU u petak uvela novi mehanizam kontrole izvoza cjepiva proizvedenih u državama članicama EU.

Prema novim pravilima, pre nego što izda dozvolu za izvoz, država članica mora da proveri s Europskom komisijom da li je farmaceutska kompanija na vrijeme dostavila cjepiva unutar EU.

Europska unija, s populacijom od 450 milijuna ljudi, potpisala je sporazume o nabavci cjepiva sa šest proizvođača, i to Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline, sveukupno za kupovinu 2,3 milijardi doza.

Prema planu imunizacije, države članice bi trebalo da cijepe najmanje 70 posto odrasle populacije do ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close