VIDEO

Eruptirao vulkan na Islandu

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika, ali još uvijek nije jasno odakle točno izlazi lava ni u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2024. u 11:54 Bljesak.info
LIVE: Volcano erupts in southwest Iceland

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je danas, priopćio je tamošnji meteorološki ured, što je peta erupcija na poluotoku Reykjanes od 2021.

Helikopter obalne straže poslan je da procijeni situaciju i točnu lokaciju, priopćila je agencija civilne zaštite.

Erupcija je počela sjeverno od ribarskog grada Grindavika, ali još uvijek nije jasno odakle točno izlazi lava ni u kojem smjeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Zadnja erupcija na poluotoku započela je u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca, nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Blue Lagoon, popularnog turističkog mjesta.

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smjeru od grada. Ležeći između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima, prenosi Hina. 

Grindavik će opet biti evakuiran zbog erupcije. Svih 4000 stanovnika trebalo bi napustiti Grindavik do ponedjeljka navečer, nakon čega će biti zabranjeno vratiti se u grad naredna tri tjedna, priopćila je policija.

Grad je već bio evakuiran zbog niza potresa tijekom ranijih tjedana, koji su prouzročili veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama. Prije nekoliko dana islandski mediji izvijestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim u međuvremenu je obustavljena.

Kopirati
Drag cursor here to close