Ulazak u NATO

Što sve Turska zamjera Finskoj i Švedskoj?

Erdogan je pozvao Stockholm da "prekine političku i financijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama".
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2022. u 21:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO, pozvao je te dvije zemlje da se ne podržavaju i ne ignoriraju djelovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je u subotu odvojeno razgovarao s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, priopćeno je iz njegov kabinet.

Erdogan je pozvao Stockholm da "prekine političku i financijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama".

U priopćenju se navodi da je rekao da "očekuje da Švedska poduzme konkretne i ozbiljne mjere, pokazujući da dijeli zabrinutost Turske u vezi s terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku", prenosi Radio Slobodna Europa.

Turska pored toga zamjera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mjera odmazde zbog turske operacije na sjeveru Sirije.

Turska zamjera Švedskoj i Finskoj i što ne odobravaju njene zahtjeve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi "terorističkih organizacija".

Erdogan je Niinistu rekao da ignoriranje "terorističke organizacije, koja predstavlja prijetnju savezniku unutar NATO-a, nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva".

On je u subotu razgovarao i sa glavnom tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će saslušati zabrinutost Turske o tom pitanju.

Finska i Švedska su ranije ovog tjedna zbog zabrinutosti za sigurnost uslijed rata u Ukrajini podnijele zahtjev za članstvo u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close