''Istanbul neće biti Konstatinopolj''

Erdogan poselamio "braću na Balkanu"

Turski predsjednik Erdogan poselamio je svu braću na Balkanu, u Sjevernoj Africi, Bliskom istoku, Kavkazu i svim regijama koje su bile u granicama Osmanske države
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na programu povodom obilježavanja 104. godišnjice pomorske bitke i pobjede na Canakkaleu kazao je kako oni koji misle da je Bitka na Canakkaleu samo jedna od bitki, ne razumiju Tursku niti njen narod.

''Mi smo povijest u Canakkaleu ispisali našom krvlju. Ispisali smo je predvođeni Mustafom Kemalom. Danas je opet pišemo i opet ćemo je pisati“, rekao je Erdogan na skupu koji je održan na stadionu “18.ožujak''.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine obilježava se Dan sjećanja na šehide i 104. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. U Europi je ona poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitki u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće, prenosi Anadolija.

Pomorska bitka koja je između 3. prosinca 1914. i 18. ožujka 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. travnja 1915. do 9. siječnja 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

''Oni koji Bitku kod Canakkalea smatraju samo jednom od običnih bitaka u prošlosti, ne razumiju i nemaju veze s ovim područjem, ovim narodom, niti ovom zemljom. O ovoj zemlji i ovom narodu nema pravo govoriti nitko tko u dubini srca ne osjeća duh Canakkalea'', poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan poselamio je svu braću na Balkanu, u Sjevernoj Africi, Bliskom istoku, Kavkazu i svim regijama koje su bile u granicama Osmanske države i iz kojih su borci sudjelovali i živote dali u Bici kod Canakkalea.

''Mi smo ovdje, na Canakkaleu, u ovoj smo zemlji s Trakijom i Anadolijom. Ovdje smo, na Canakkaleu Turci, Kurdi, Arapi, Čerkezi, Bošnjaci. Hiljadu godina smo tu i, ako Bog da, ostat ćemo tu do Sudnjeg dana. Od Istanbula nećete moći napraviti Konstantinopolj'', poručio je Erdogan.

On je odao počast svim šehidima koji su dali svoje živote tijekom Prvog svjetskog rata, kao i one koji su živote dali tijekom Rata za nezavisnost Turske i tijekom pokušaja vojnog udara koji se dogodio 15. srpnja 2016. godine.

''Da Bog više nikada ne stavi ovaj narod na iskušenje poput onog za vrijeme Bitke na Canakkaleu. Međutim, u slučaju da se to desi, budite sigurni kako nećemo prezati da kao i prije 104. godine učinimo sve da more i tlo Canakkalea budu groblje neprijateljima'', poručio je Erdogan.

On je također ukazao na neprestane napade na turske i uopće muslimanske zajednice, udruženja i džamije širom Europe, kao i na nedavni teroristički napad u dvije džamije na Novom Zelandu.

''Nakon 104. godine ponovo se obraćamo s Canakkalea i poručujemo da smo shvatili poruku. Shvatili smo vaše namjere i shvatili smo da mržnja u vama još živi. Shvatili smo i što je to kad terorist ubije 50 muslimana. Nije to djelo pojedinca, već organiziran čin'', poručio je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close