Turska ne može šutjeti

Erdogan o izraelskom napadu: Džamija Al-Aksa je naša crvena linija

''Osuđujem podle postupke protiv prve kible muslimana i pozivam da se napadi zaustave što je prije moguće'', rekao je Erdogan.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2023. u 08:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio izraelski napad na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jeruzalemu te je dodao da osjeća tugu i ljutnju.

''Turska ne može šutjeti pred napadima. Nasrtanje na džamiju Al-Aksa i gaženje svetosti Harama al-Sharifa naša je crvena linija'', rekao je Erdogan nakon iftara s umirovljenicima u glavnom gradu Ankari.

Njegove su izjave uslijedile nakon što je napetost eskalirala nakon što je izraelska policija privela oko 350 vjernika iz kompleksa džamije Al-Aksa.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aksa nakon što su židovski doseljenici pozvali na napad na džamiju.

Opkolivši molitvenu dvoranu Al-Qibli, izraelska policija popela se na krov džamije, razbila prozore i upotrijebila zvučne bombe protiv vjernika koji su bili unutra.

''Osuđujem podle postupke protiv prve kible muslimana i pozivam da se napadi zaustave što je prije moguće'', rekao je Erdogan.

Ističući kako Izrael slijedi politiku ugnjetavanja, Erdogan je poručio da palestinski narod nije sam.

Kopirati
Drag cursor here to close