Lokalni izbori

Erdogan gubi ili...?

Kandidat vladajuće stranke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurumza ima podršku 42,83 posto biračkog tijela.
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2024. u 21:24 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni gradonačelnik Ankare i kandidat glavne turske oporbene stranke Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika glavnog grada Turske, na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AK) za skoro 20 posto, prenosi Tanjug.

Istovremeno, aktualni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, koji se također kandidirao za reizbor kao kandidat CHP, izjavio je da je ''veoma srećan'' zbog prvih rezultata izbora za gradonačelnika u najvećem gradu u zemlji, na osnovu skoro 40 posto prebrojanih glasačkih listića.

Ranije je turska televizija NTV javila da Imamoglu ima podršku 49,09 posto birača na osnovu 3,67 postotaka obrađenih glasačkih listića, prenosi Reuters.

Kandidat vladajuće stranke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Partije pravde i razvoja (AK), bivši ministar Murat Kurumza ima podršku 42,83 posto biračkog tijela.

S druge strane agencija Anadolija navodi da prema prvim preliminarnim, neslužbenim i nepotpunim rezultatima, u zbirnom vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti).

Prema preliminarnim rezultatima, do sada je prebrojano 12,7 posto glasačkih listića, a AK Parti vodi s osvojenih 38,65 posto glasova.

Ova agencija piše i da je na drugom mjestu najjača oporbena Republikanska narodna partija (CHP) s osvojenih 35,26 posto glasova, dok je na trećem mjestu DEM Parti sa 5,17 posto osvojenih glasova. Partija IYI osvojila je 3,82 posto glasova.

Objavljeni rezultati su prvi neslužbeni i proces prebrojavanja glasova i dalje je u tijeku.

Iako je za Erdogana najvažnija pobjeda u Istanbulu, predsjednik Turske nastoji da odnese izbornu pobjedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Reuters.

Nešto više od 61 milijun registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne dužnosnike koji će obavljati dužnosti u sljedećih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenosi turska državna televizija TRT.

 

Kopirati
Drag cursor here to close