Polemika

Erdogan brani čelnika koji tvrdi da je homoseksualnost bolest

U Turskoj, zemlji s velikom većinom muslimanskog stanovništva, redovito se vode slične polemike.
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2020. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je zdušno branio čelnika za vjerska pitanja koji je potaknuo polemiku dovodeći homoseksualnost u vezu s bolešću.

"Napad na njega je napad na državu", rekao je Erdogan u televizijskom istupu u ponedjeljak, piše Hina.

Stvar je počela u petak kada je čelnik Uprave za vjerska pitanja (Diyanet) Ali Erbas održao govor u prigodi početka svetog mjeseca ramazana.

"Islam smatra preljub jednim od najvećih grijeha i osuđuje homoseksualnost" jer "sa sobom donose bolesti", rekao je Erbas obraćajući se vjernicima i izrijekom spomenuvši aids.

Izjava je ubrzo potaknula reakcije na društvenim mrežama, gdje su mnogi korisnici osudili Erbasov govor "mržnje" zamjerivši mu da "dijeli ljude umjesto da ih ujedinjuje" u vrijeme pandemije koronavirusa.

S druge pak strane, ured turskog predsjednika i provladini mediji pokrenuli su kampanju potpore Aliju Erbasu ocijenivši da je samo iznio načela Kurana.

U Turskoj, zemlji s velikom većinom muslimanskog stanovništva, redovito se vode slične polemike.

Od Erdoganova dolaska na vlast 2003. jača vjerski konzervativizam a njegovi ga kritičari optužuju da slabi sekularne temelje društva koje je postavio otac Republike Mustafa Kemal Atatuerk.

Premda je Turska među rijetkim islamskim zemljama u kojima homoseksualnost nije nezakonita, gay osobe i transseksualci su ondje uvelike izloženi diskriminaciji, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close