EU

Erdogan poziva ali ne odgovara

"Nismo dobili nikakav oblik konkretnog kompromisa danas", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na press konferenciji nakon razgovora s Erdoganom u bugarskom gradu Varni.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2018. u 08:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije u ponedjeljak su rekli kako nisu primili konkretne odgovore turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na dug popis zabrinutosti izraženih zbog turske vojne operacije u Siriji i zbog hapšenja novinara u Turskoj, prenose agencije.

"Nismo dobili nikakav oblik konkretnog kompromisa danas", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na press konferenciji nakon razgovora s Erdoganom u bugarskom gradu Varni. 

"No nadam se još uvijek da će to biti moguće u budućnosti... Samo napredak u tim pitanjima omogućit će nam da poboljšamo odnose EU i Turske, uključujući proces pristupanja Europskoj uniji", rekao je Tusk.

Erdogan je na sastanku u Varni izrazio želju za ubrzanjem procesa pristupanja njegove zemlje Europskoj uniji, a koji ne napreduje.

Erdogan je izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Europske unije.

Erdogan je pak u ponedjeljak navečer izrazio nadu da je "teško razdoblje" u odnosima između Turske i Europske unije ostao u prošlosti.

''Nadamo se da smo teško razdoblje u odnosima Turske i EU-a ostavili iza nas'', rekao je.

Kako javlja Anadolija, potvrdio je da je u Varni načinjen prvi korak u smislu ponovne uspostave povjerenja između Turske i EU-a.

''Nadam se da smo danas na ovom mjestu svi zajedno napravili prvi korak u smislu ponovne uspostave povjerenja između nas i EU-a. Međutim, nije dovoljno reći da smo načinili ovaj korak, sada je potrebno napraviti konkretan korak'', istaknuo je Erdogan.

Naglašava da bi bila "ogromna greška" za Europu da Tursku ostavi izvan svoje politike proširenja.

''Iz Varne se obraćam zemljama članicama EU-a: dođite da zajedno radimo u smjeru uspostave stabilnosti i blagostanja na Balkanu, našem zajedničkom podneblju. Dođite da produbimo suradnju i kada se radi o međunarodnim pitanjima poput Sirije, Iraka, Palestine, Jeruzalema, Jemena, Rohinja i Afrike. Dođite da zajedno gradimo snažnu, uspješnu i stabilnu Europu'', kazao je Erdogan.

Na summitu EU i Turske kao kandidata za članstvo, u bugarskom gradu Varni, Erdogan je rekao da se nada da su teška vremena Turske i EU ostavljena u prošlosti, prenosi Reuters.

Summitu u Bugarskoj koja predsjedava Europskom unijom, prisustvovali su bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji su u Varni održali zajedničku press konferenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close