Pomagala

Epsteinova partnerica osuđena za podvođenje maloljetnica

Tijekom završnih riječi suđenja na saveznom sudu na Manhattanu, tužitelj je rekao da je Maxwell bila Epsteinov "partner u zločinu".
Vijesti / Svijet | 30. 12. 2021. u 08:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ghislaine Maxwell, britansku državljanku i bivšu suradnicu i partnericu pokojnog milijardera Jeffreyja Epsteina, optuženog za seksualno zlostavljanje, njujorški je sud proglasio krivom za podvođenje i pomaganje Epsteinu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka.

Prijeti joj kazna do 65 godina zatvora, što znači da bi mogla ostatak života provesti u zatvoru, javlja BBC.

Maxwell (60) je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerice između 1994. i 2004. godine Epsteinu, koji se navodno ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon 40 sati vijećanja koje je trajalo pet dana, porota je jednoglasno proglasila Maxwell krivom te je osuđena po pet od šest točaka optužnice.

Uz suđenja filmskom producentu Harveyju Weinsteinu i pjevaču R. Kellyju, slučaj Ghislaine Maxwell je među "najzanimljivijim suđenjima koja su se dogodila otkako je započet #MeToo pokret, koji je potaknuo žene da progovore o seksualnom zlostavljanju koje su počinili poznati i ljudi od velike moći".

Tijekom završnih riječi suđenja na saveznom sudu na Manhattanu, tužitelj je rekao da je Maxwell bila Epsteinov "partner u zločinu".

''Ghislaine Maxwell je sama donosila odluke. Počinila je zločine ruku pod ruku s Jeffreyjem Epsteinom. Bila je odrasla žena koja je točno znala što radi'' - rekla je pomoćnica američkog državnog tužitelja Alison Moe.

''Put do pravde bio je predug. Ali danas je pravda zadovoljena. Želim pohvaliti hrabrost tih djevojčica - sada već odraslih žena - koje su izašle iz sjene i ušle u sudnicu'' - naveo je on u izjavi.

Odvjetnic Maxwellove tvrdili su da je ona bila žrtveno janje za Epsteina i nastojali su prikazati iskaze četiri svjedokinje kao nevjerodostojne, rekavši da su njihove izjave bile promijenjene tijekom desetljeća i da su bili motivirani novcem.

Ghislaine Maxwell, koja je s Epsteinom bila u vezi nekoliko godina tijekom 1990-ih, kći je pokojnog britanskog medijskog magnata Roberta Maxwella (vlasnik izdavačke kuće, tabloida, uključujući i Daily Mirror), koji je pronađen mrtav u blizini Kanarskih otoka 1991. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close