Snažniji globalni akter

EP pozvao na reformu UN-a i veći utjecaj Unije u obrani multilateralizma

Izvješće je podržano s 454 glasova za, 73 protiv i 112 suzdržanih, a u njemu se poziva na uključiviji i djelotvorniji multilateralizam jer su izazovi u svijetu sve složeniji i zahtijevaju kolektivni odgovor.
Vijesti / Svijet | 06. 07. 2022. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / EP pozvao na reformu UN-a i veći utjecaj Unije u obrani multilateralizma

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u srijedu izvješće o EU-u i obrani multilateralizma u kojemu pozivaju na veći utjecaj Unije na globalnoj razini i reformu Ujedinjenih naroda.

Izvješće je podržano s 454 glasova za, 73 protiv i 112 suzdržanih, a u njemu se poziva na uključiviji i djelotvorniji multilateralizam jer su izazovi u svijetu sve složeniji i zahtijevaju kolektivni odgovor.

"Multilateralizam je u krizi, EU treba biti snažniji globalni akter", upozorio je u utorak na plenarnoj sjednici španjolski izvjestitelj Javi Lopez.

Socijaldemokrat smatra da je nužna "veća prisutnost EU-a na globalnoj razini u multilateralnim tijelima i njezin veći utjecaj", kao i da je potrebno "modernizirati i reformirati Ujedinjene narode".

Uz izvješću se ističe da bi EU trebao imati stalnu članicu u Vijeću sigurnosti UN-a i predlaže se da EU i UN održavaju godišnje samite, prenosi Hina.

Eurozastupnici su u izvješću pozvali na promjenu sastava Vijeća sigurnosti "kako bi bolje odražavao današnju situaciju u svijetu" i ograničenje korištenja veta.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, jedine s pravom veta.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić upozorio je u utorak da je "ruska agresija na Ukrajinu samo nagomilala problema uz već postojeće globalne izazove" i da je rat u Ukrajini "razotkrio praznine u globalnom upravljanju".

Zastupnik zelenih Jordi Sole rekao je da "demokracija i ljudska prava moraju biti pokretačka snaga globalnog upravljanja", dodavši da je nužno da EU produbi suradnju s drugim demokratskim državama.

U izvješću se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva EU da "u okviru multilateralnih foruma osigura potporu trećim zemljama koje žele uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije".

U izvješću se također poziva čelnike članica EU-a i drugih država da "isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija za suradnju, kao što su Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge", kako bi se Rusiji dalo do znanja da se s njom, u okolnostima rata u Ukrajini, ne može nastaviti "uobičajen odnos".

Kopirati
Drag cursor here to close