NJemački mediji

Elon Musk je u Berlinu zbog "tajnih" razgovora o covid-cjepivu

U tjednu u kojem je Musk i doputovao u Njemačku, tamošnji mediji analiziraju zašto je njegov posjet CureVacu planiran daleko od medija i s puno nepoznanica, dotle da čak i Der Spiegel donosi naslov: "CureVacova tajna Elona Muska."
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2020. u 20:55

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač kompanije Tesla Elon Musk, prema Das Bildu, u srijedu će se susresti s njemačkim ministarstvom gospodarstva. Musk je u nedjelju najavio da je povod za posjet Njemačkoj i potraga za cjepivom, a njemački div za proizvodnju cjepiva CureVac to je sada potvrdio.

"Osnivač Tesle Elon Musk od ponedjeljka je u zemlji i planira, prema informacijama Bilda, između ostalog tajni razgovor s njemačkim ministrom gospodarstva Peterom Altmaierom", objavio je Das Bild, prenosi N1.

Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva CureVac-a da će se Musk i uprava kompanije ove tvrtke iz Tübingena sastati "tijekom ovog tjedna".Mediji u Njemačkoj prenose potvrdu vodstva CureVac-a da će se Musk i uprava kompanije ove tvrtke iz Tübingena sastati "tijekom ovog tjedna".

CureVac je, inače, jedna od najizglednijih kompanija u svijetu za uspješnu proizvodnju cjepiva protiv covida-19. Koliko je riječ o ozbiljnom kandidatu za pronalazak cjepiva, pokazuje i to što je Vlada Savezne Republike Njemačke još u lipnju osigurala svoje interese time što je otkupila 17 posto kompanije po cijeni od 300 milijuna eura.

Još puno ranije, 2. ožujka ove godine, svijet je obišla vijest o tome da je predsjednik SAD-a Donald Trump ponudio milijardu dolara za ekskluzivna prava na cjepivo na kojem je ova tvrtka već tada počela raditi. Nekoliko dana poslije, 15. ožujka, njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer potvrdio je medijima da će kancelarka Angela Merkel "voditi krizni sastanak s ministrima", te da će biti riječi i o "obrambenoj strategiji tvrtke" CureVac.

"Koronavirus više nije samo zdravstvena kriza, nego i pitanje nacionalne sigurnosti", prenio je tada izjavu New York Times.

Seehofer je tada potvrdio da je o pokušaju Trumpovog preuzimanja CureVaca "čuo od nekoliko članova vlade".

Musk i CureVac povezani su, inače, još od početka srpnja, kad su zajednički prijavili patent za "moguće revolucionarni bioreaktor RNA". Musk je tada objavio da je s tvrtkom sklopio ugovor po kojem će njegov Tesla graditi "RNA mikrotvornice" za CureVac. U tom smjeru išla je u subotu i Muskova objava na Twitteru da se sprema na put u Njemačku:

"Razgovori s epidemiolozima s Harvarda potvrdili su da superbrzi RNA printer ima potencijal za cjepiva i lijekove u mnogim područjima."

U tjednu u kojem je Musk i doputovao u Njemačku, tamošnji mediji analiziraju zašto je njegov posjet CureVacu planiran daleko od medija i s puno nepoznanica, dotle da čak i Der Spiegel donosi naslov: "CureVacova tajna Elona Muska."

"Elon Musk posjetit će CureVac kako bi se raspitao o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19. Još nije sasvim jasno dolazi li on kao partner ili kao osvajač", navodi se u analizi u kojoj Der Spiegel ostavlja otvorenim da Musk možda samo dolazi vidjeti kako se stvari razvijaju ili možda želi "ostvariti još veći utjecaj".

Kopirati
Drag cursor here to close