Sirija

Ekstremisti IS-a ponovo ušli u Palmiru; Turska i saveznici srušili Al Bab, bastion IS-a

Vijesti / Svijet | 10. 12. 2016. u 18:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ekstremisti tzv. islamske države ponovno su u subotu ušli u drevni sirijski grad Palmiru iz kojeg su istjerani prije osam mjeseci", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"IS je ušao u Palmiru u subotu i sada okupira njezin sjeverozapad. U gradu se vode borbe s vojskom", rekao je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici bježe iz Palmire.

''Vojska je kao institucija raspuštena'', kazao je on, prenosi agencija AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

''Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu'', rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

 

Dramatični obrt u Palmiri uslijedio je nekoliko dana pošto je IS-a u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

IS koji je preuzeo kontrolu nad Palmirom u svibnju 2015. a protjeran je u ožujku ove godine, počeo je u četvrtak ofenzivu na taj grad koji pripada svjetskoj baštini.

Džihadisti su, dok su imali kontrolu nad Palmirom, u tom gradu izvršili neviđeno uništenje kulturne baštine.

U svom izvještaju iz travnja, stručnjaci UNESCO-a su izvijestili da su važni dijelovi Palmire uništili militanti Islamske države, ali da je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti".

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom, prenosi Hina.

Turska i saveznici srušili Al Bab, bastion IS-a

"Turska vojska i njeni saveznici ušli su u strateški važno mjesto Al Bab, uporište IS-a na sjeveru Sirije", priopćila je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"Oni su ušli u Al Bab sa sjeveroistoka poslije žestokih borbi s džihadistima dok je turska artiljerija bombardirala grad", rekao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Al Bab se nalazi oko 30 kilometara sjeveroistočno od Alepa.

Turska vojska je 24. kolovoza pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije, pod nazivom "Štit Eufrata", radi neutralizacije terorističkih prijetnji Islamske države i jačanja sigurnosti u pograničnom pojasu, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close