Lažne vijesti

Egipat pokrenuo istragu protiv egipatskog studenta u Italiji

Aktivisti optužuju predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, koji je na vlast došao vojnim udarom i svrgavanjem bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, za najgoru represiju sloboda u modernoj egipatskoj povijesti.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Patrick Zaki

Egipatsko državno tužiteljstvo pokrenulo je kaznenu istragu protiv egipatskog studenta sveučilišta u Bologni zbog širenje lažnih vijesti koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i društvenoj stabilnosti, priopćio je u ponedjeljak ured tužitelja.

Patrick Zaki uhićen je 7. veljače u Kairo prilikom posjete svojoj obitelji, priopćila je udruga Egipatska inicijativa za osobna prava (EIPR) u kojoj je Zaki radio.

Njega se tereti za "objavljivanje lažnih vijesti s namjerom narušavanja sigurnosti i društvenog mira te za korištenje interneta u svrhu remećenja javnog reda i ugrožavanja društva".

Odvjetnik EIPR-a je kazao da Zaki odbacuje sve optužbe te da je na ispitivanju uglavnom bio podvrgnut pitanjima vezanim uz njegov rad na području ljudskih prava dok je živio u Egiptu.

Odvjetnik, koji je želio ostati anoniman, također je rekao da mu je Zaki potvrdio da je bio ispitivan zavezanih očiju te da su ga tukli i mučili elektro šokovima.

Ured tužitelja je priopćio da na Zakiju "nije bilo vidljivih ozljeda" te da je i on sam opovrgao postojanje bilo kakvih ozljeda.

Aktivisti optužuju predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, koji je na vlast došao vojnim udarom i svrgavanjem bivšeg islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, za najgoru represiju sloboda u modernoj egipatskoj povijesti.

Egipatske i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i Europski parlament osudili su uhićenje Zakija i zatražili da ga se odmah pusti na slobodu.

"Želio bih podsjetiti egipatske vlasti da se veze EU-a s trećim zemljama vežu uz poštivanje ljudskih i građanskih prava, kako je potvrđeno mnogim rezolucijama koje je usvojio Europski parlament", rekpoa je prošle je srijede David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta.

Od 2013. u egipatskim je zatvorima završilo na tisuće aktivista, većinom islamista, ali i deseci liberala i ljevičara.

Kopirati
Drag cursor here to close