Sve je moguće

Dva 'predsjednika' Afganistana postigli dogovor o podjeli vlasti

Abdulah je zahtijevao kontrolu nad financijama ili vanjskim poslovima, čemu se protivio Gani, ali je ponudio ministarstvo unutarnjih poslova, rekli su izvori netom prije sklapanja sporazuma.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2020. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani i njegov protukandidat na izborima Abdulah Abdulah, koji se proglasio predsjednikom nakon, kako je tvrdio, izborne krađe, potpisali su sporazum o podjeli vlasti čime je okončana višemjesečna politička kriza, objavio je u nedjelju Ganijev glasnogovornik.

"Politički sporazum između predsjednika Ganija i doktora Abdulaha Abdulaha upravo je potpisan", objavio je na Twitteru Ganijev glasnogovornik Sedik Sediki.

Abdulah će biti na čelu vijeća za mirovne pregovore s talibanima, a njegovi će ljudi biti članovi vlade, dodao je Sediki.

Sediki je dodao da će detalji sporazuma uskoro biti objavljeni, a za sada se ne zna koja će ministarstva pripasti Abdulahovom taboru, javlja Hina.

Abdulah je osporio legitimnost rezultata izbora u rujnu 2019. te je ranije ove godine objavio da osniva paralelnu vladu, čime je nastao paralelizam vlasti u vrijeme kada SAD pokušava postići mirovni sporazum s talibanima i okončati građanski rat.

Prema službenim rezultatima izbora Gani je osvojio 50, 6 posto glasova birača, a Abdulah 39, 5.

Tri su izvora rekla za Reuters da se intenzivno pregovaralo tokom dana o raspodjeli nekih ključnih položaja.

Abdulah je zahtijevao kontrolu nad financijama ili vanjskim poslovima, čemu se protivio Gani, ali je ponudio ministarstvo unutarnjih poslova, rekli su izvori netom prije sklapanja sporazuma.

Washingtonu je politička kriza poremetila planove, a u ožujku niti državni tajnik Mike Pompeo nije, kada je otputovao u Kabul, uspio riješiti spor.

SAD je poručio da planira smanjiti financijsku pomoć Afganistanu za milijardu dolara zbog nemogućnosti dogovora između Ganija i Abdulaha.

Nije jasno hoće li SAD odustati od smanjivanja financijske pomoći zbog sklopljenog sporazuma.

Očekuje se da će porezni prihodi i vanjska pomoć ove godine biti manji pa se Afganistan suočava s teškom ekonomskom situacijom.

Dužnosnici navode da je sporazum ključan za pokretanje mirovnih pregovora budući da Abdulah kontrolira dobar dio sjeverozapada zemlje.

Međutim, u zadnje vrijeme se povećava broj bombaških napada u zemlji, a Ghani je naredio vojsci ovoga tjedna, nakon smrtonosnog napada u Kabulu, da se pripremi za ofenzivno djelovanje.

Talibani tvrde da nisu odgovorni za napad u Kabulu ali je vlada skeptična prema njihovim tvrdnjama talibana.

Talibani nastavljaju izvoditi napade protiv afganistanske vojske, što doprinosi odgodi pregovora između talibana i vlade koji su trebali započeti u ožujku.

Američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao je u petak da se raspravlja o novom datumu za početak pregovora između Kabula i talibana te je kazao da će uskoro doći u Afganistan kako bi potaknuo smanjenje nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close