Nema prekida vatre

Dva Palestinca ubijena u izraelskoj operaciji

Prema svjedocima u Gazi, izraelska vojska izvela je zračne napade na nenaseljena područja u gusto naseljenoj enklavi, a u susjednim dijelovima Izraela oglasile su se sirene za zračnu opasnost.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2023. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica muškaraca ubijena su u izraelskoj vojnoj operaciji blizu Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva, a Izrael je isključio prekid vatre sve dok palestinska strana ne prestane raketiranje koje bi moglo stati kada militanti isprazne svoje zalihe, prenose agencije.

Izrael je izveo zračne napade na Gazu, a militanti su raketama opet gađali Izrael u subotu, dok su se smrtonosne borbe nastavile nakon relativno mirne noći, unatoč naporima da se osigura primirje u skladu s novim prijedlogom o prekidu vatre koji je u petak objavio Egipat, posrednik između dviju strana.

Prema svjedocima u Gazi, izraelska vojska izvela je zračne napade na nenaseljena područja u gusto naseljenoj enklavi, a u susjednim dijelovima Izraela oglasile su se sirene za zračnu opasnost.

Imali su 19 i 32 godine

Do razmjene vatre došlo je nakon što je palestinsko ministarstvo zdravstva izvijestilo o smrti dvojice muškaraca u dobi od 19 i 32 godine u napadu izraelske vojske na izbjeglički kamp u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da su još tri osobe ozlijeđene, uključujući ženu u 50-ima koja je ustrijeljena više puta.

Prema palestinskim navodima, izraelska vojska je opkolila kuću u kojoj je navodno bilo nekoliko traženih osoba. Prema izvješćima, mrtvi i ozlijeđeni nisu osobe za kojima tragaju izraelske snage.

Izraelska je vojska objavila da je riječ o "protuterorističkoj operaciji" protiv operativaca koji su planirali napade na vojnike, piše AFP.

"Naoružane osobe su pucale na (izraelske) snage koje su odgovorile sredstvima za rastjerivanje nereda i bojevom paljbom. Na meti su bila dvojica terorista", navodi se.

Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekao je da su dvojica ubijenih u napadu bili pripadnici njegovog oružanog krila, Brigade mučenika al-Akse.

Novi val napada

Novi val nasilja eruptirao je u utorak, kada je u izraelskim zračnim napadima u Gazi ubijeno troje vođa Islamskog džihada. Od tada je Islamski džihad, a on je najveća oružana skupina u Gazi nakon Hamasa, ispalio više od 1000 raketa, neke od njih duboko u izraelski teritorij.

Tri druge istaknute ličnosti u toj palestinskoj militantnoj organizacije ubijene su kasnije u napadima.

Nablus se smatra uporištem palestinskih militanata. Smrtonosni sukobi s izraelskom vojskom redovito se događaju na tom području.

Sigurnosna situacija u Izraelu i na Zapadnoj obali već je dugo iznimno napeta. Od početka godine ubijeno je najmanje 110 Palestinaca tijekom različitih sukoba, izraelskih vojnih operacija ili u napadima na izraelske snage.

U istom razdoblju u napadima je ubijeno 17 Izraelaca, jedan Ukrajinac i jedan Talijan.

Nova formula za prekid vatre

Egipat, povijesni posrednik između Izraela i frakcija u Gazi, radi na prekidu i okončanju borbi.

Palestinski izvor u petak je rekao da frakcije u Gazi proučavaju novu formulu za prekid vatre u Kairu, dodajući da Egipat također čeka odgovor Izraela, prenosi Hina.

Izraelska javna televizija je u međuvremenu objavila da je Izraelu predan "poboljšani" egipatski prijedlog prekida vatre, no isključuje ga sve dok ne stane raketiranje s palestinske strane.

"Ne pregovaramo o prekidu vatre", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi na događaju u mjestu blizu Jeruzalema i poručio da je izraelski najviši prioritet sada obračunati se s militantima.

Islamski džihad ima u svom arsenalu 6000 raketa, a Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, četverostruko više, kazao je Hanegbi u subotu.

Islamski džihad nije iznio pojedinosti o svome naoružanju, no preostalih 5000 projektila moglo bi značiti da će raketiranje potrajati još nekoliko dana, piše Reuters. No to bi se moglo promijeniti ako se i Hamas pridruži borbama.

Kao i Hamas, i Islamski džihad odbacuje suživot s Izraelom i zagovara njegovo uništenje.

Najviši ministri u izraelskoj vjerskoj nacionalističkoj vladi odbijaju pak težnju Palestinaca da proglase vlastitu državu na teritorijima koje je Izrael okupirao ratom iz 1967.

Sjedinjene Države, koje su zajedno s Europskom unijom stavile Islamski džihad i Hamas na crnu listu terorističkih organizacije, pozvale su na "poduzimanje koraka kako bi se osiguralo smanjenje nasilja".

Izvor iz Islamskog džihada rekao je da je Mohamad al-Hindi, koji vodi politički ured skupine, stigao u Kairo u četvrtak na razgovore s dužnosnicima egipatske obavještajne službe.

Sukob je eskalirao otkako se vođa veteran Benjamin Netanyahu vratio na vlast krajem prošle godine, predvodeći koaliciju s krajnjom desnicom i strankama koje predstavljaju ortodoksne Židove.

Izrael također potresa najveća politička kriza u posljednje vrijeme koju obilježavaju masovni prosvjedi protiv vladinog plana reforme pravosudnog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close