Filipinski predsjednik

Duterte poručio Putinu: Oružje ćemo kupiti od Rusije

''Želim izgraditi snažne oružane snage i jaku policiju, te je veoma važno da znate da mi zato planiramo, da mi kupujemo oružje od Rusije'', kazao je Duterte.
Vijesti / Svijet | 10. 11. 2017. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u petak se zahvalio Moskvi na "pravovremenoj pomoći" u poražavanju pro ISIL-ovskih militanata koji su mjesecima držali pod kontrolom grad Marawi, izražavajući želju da kupi rusko oružje.

Duterte je prošlog mjeseca proglasio Marawi slobodnim od militanata nakon 154 dana borbi u kojima je poginulo više od 1.100 ljudi, uključujući 165 vojnika, a pri čemu je raseljeno skoro 400.000 osoba, podsjeća Reuters.

''Želim izgraditi snažne oružane snage i jaku policiju, te je veoma važno da znate da mi zato planiramo, da mi kupujemo oružje od Rusije'', kazao je Duterte ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na marginama summita zemalja organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Vijetnamu.

Filipini su trebali kupiti više od 20.000 automatskih pušaka od Sjedinjenih Američkih Država, ali neki senatori, zabrinuti zbog Duterteove reputacije u vezi s kršenjima ljudskih prava i ubojstvima, su blokirali tu prodaju.

Međutim, Kina i Rusija, čiji su se odnosi s Filipinima drastično poboljšali posljednjih mjeseci, donirale su ukupno 11.000 automatskih pušaka i kamione.

''Vaša pravovremena pomoć mojoj zemlji pomogla nam je u dopunjavanju zaliha starog oružja i potrošene municije, te sad imamo nove zalihe'', rekao je Duterte.

Kopirati
Drag cursor here to close