Udarac po džepu

Države uvode sankcije za one koji se odbiju cijepiti

Indonezija izriče novčane kazne građanima koji odbiju cjepivo, a neke druge države razmatraju uvođenje ograničavanje pristupa javnim mjestima ili putovanjima.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2021. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog odbijanja cjepiva protiv covida-19 uvode se restrikcije ili novčane kazne u pojedinim državama.

Indonezija izriče novčane kazne građanima koji odbiju cjepivo, a neke druge države razmatraju uvođenje ograničavanje pristupa javnim mjestima ili putovanjima.

Vlasti u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, prijete izricanjem novčane kazne građanima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa i to u iznosu od 365 dolara (oko 2.260 kn) ili u prosjeku više od mjesečne plaće, prema bruto domaćem proizvodu zemlje po glavi stanovnika.

Izrael je najavio uvođenje "zelenih putovnica" kojima se potvrđuje da se osoba cijepila protiv covida-19. Oni koji imaju takve dokumente mogu odlaziti u teretane, hotele i eventualno putovati bez da moraju biti u karanteni, piše Wall Street Journal.

Ograničavanje putovanja

Europska unija (EU) i australski službenici također razmatraju ograničenje putovanja građanima koji se ne žele cijepiti. Brazilski vrhovni sud presudio je da bi se građanima koji nisu cijepljeni mogao zabraniti pristup određenim javnim mjestima i aktivnostima.

Druge zemlje razmatraju da kazna bude nemogućnost pristupa cjepivu. Naime, Singapur je zaprijetio da neće rezervirati doze cjepiva za one građane koji odbiju cijepljenje, a Južna Koreja tim je građanima poručila da će biti zadnji na listi.

Prema posljednjim istraživanjima želja za cijepljenjem protiv covida-19 među građanima diljem svijeta porasla je u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje je obuhvatilo odrasle osobe starije od 75 godina i dio mlađe populacije iz 15 zemalja. No, u većini zemalja svaka peta osoba izrazila je oprez kada je riječ o cijepljenju, navodeći nuspojave, ubrzana klinička ispitivanja i učinkovitost kao glavne razloge oklijevanja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi uvođenje obveznog cijepljenja moglo dodatno obeshrabriti ljude.

U brojnim državama političari, predsjednici i drugi dužnosnici cijepili su se pred televizijskim kamerama kako bi potaknuli javnost da se cijepi protiv covida-19. No, u nekim državama brojni građani i dalje odbijaju cjepivo. Primjerice, prema anketi iz prosinca koja je provedena u Indoneziji, 37% ispitanika želi se cijepiti, 17% ne želi, a 40% ih je neodlučno.

"Sankcije su posljednji napor"

"Sankcije su naš posljednji napor da potaknemo ljude na cijepljenje", rekla je dužnosnica ministarstva zdravstva u Indoneziji Siti Nadia Tarmizi.

Iako je u ostalim azijskim zemljama otpor niži, velik broj građana još uvijek je skeptičan. U Južnoj Koreji samo 46% ispitanika želi se cijepiti, a polovica građana još uvijek nije spremna na to.

Južna Koreja do studenog želi cijepiti 70% populacije. Osobe koje se na vrijeme ne prijave za cijepljenje bit će posljednji na listi za cijepljenje kada za to dobiju mogućnost. Nakon uredbe da bi oni koji odbiju cjepivo mogli ostati bez posla, iz Vatikana su poručili da će istražiti alternativna rješenja za radnike koji odbijaju cjepivo.

Kopirati
Drag cursor here to close